Sara Wiesner vid valskärm

Sara – kommunsekreterare med många bollar i luften

Sara Wiesner blev strax före årsskiftet ny kommunsekreterare i Vadstena kommun. Nu kliver hon även in i rollen som valsamordnare inför EU-valet.

Sara Wiesner kommer ursprungligen från Klockrike, har tidigare jobbat i bland annat Upplands-Bro kommun och Linköpings kommun och är alltså kommunsekreterare i Vadstena, sedan en tid tillbaka.

Vad gör en kommunsekreterare?

– Som kommunsekreterare jobbar jag med den politiska ärendeberedningsprocessen till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Det innebär att jag kvalitetsgranskar alla ärenden som ska upp för beslut och även skriver fram egna ärenden.
– Jag fungerar även som ett stöd åt den politiska organisationen i formaliafrågor och stöttar ordförandena vid sammanträden. Här i Vadstena kommun har jag även ansvar för kommunstyrelsens registratur och arkiv. Jag är även systemadministratör för kommunens ärendehanteringssystem Lex.

Du är också valsamordnare. Vad innebär det?

–  Jag ska ha koll på allt som ska göras inför valet. Jag planerar för vilka ärenden som behöver gå upp för beslut och har det övergripande ansvaret. Sen är det jag tillsammans med mina fantastiska kollegor i valnämndens kansli som tillsammans gör allt det praktiska arbetet.

Vad är utmaningarna med att jobba i en liten kommun som Vadstena?

– En av utmaningarna med att arbeta i en liten kommun är att ens ansvarsområde många gånger blir väldigt brett och att man får många olika hattar. Men det är även det som är charmen och vad som lockade mig att söka mig till Vadstena kommun.

Du blev Vadstenabo i höstas. Har du hunnit bekanta dig med staden?

– Ja då, men jag ser fram emot våren och sommaren när jag kan åka runt till alla gårdsbutiker, loppisar och sommarcaféer!

Om Sara Wiesner

Ålder: 32 år.
Bor: I hus på landet utanför Vadstena.
Familj: Sambon Edgar och katterna Ginny och Tess.
Gör på fritiden: Sjunger, påtar i trädgården och umgås med familj och vänner.
Favoriträtt: Raggmunk.