Hanna Wihlborg är vår nya kulturchef

Sedan den första mars i år är Hanna Wihlborg kulturchef i Vadstena kommun. Hanna kommer närmast från arbete i Linköpings kommun, på kultur- och fritidsförvaltningen. Där har hon bland annat jobbat i friluftsmuseum Gamla Linköping, som har dryga 400 000 besökare per år.
– Ett väldigt varierande jobb med allt från större evenemang till projekt, utställningsproduktion och verksamhetsledning. De sista åren inom kommunen var jag verksamhetledare med ansvar för stadsutveckling och evenemang på Linköpings konst & museer, säger Hanna Wihlborg.

Hanna bor för närvarande kvar i Linköping med sin familj, men säger sig vara på väg västerut.
– Jag har länge fascinerats av Vadstena, både platsens rika kulturarv med också passionen och stoltheten hos aktörer och boende i Vadstena. Min upplevelse är att det finns ett driv och en kreativitet i staden som jag varit nyfiken på.

Det är en ynnest att vara på en så otroligt vacker plats, nära historien, nära Vätterns mystik och mitt i den kreativa andan.

Med sitt nya jobb har hon nu en möjlighet att komma nära kulturen, men också en möjlighet att vrida och vända på perspektivet för att synliggöra och bredda kulturen i kommunen allt mer. Att hitta styrkan i samverkan, lyfta varandra och arbeta med nätverk och aktiviteter på ett hållbart sätt ger henne energi.
– Jag ser fram emot att jobba strategiskt och långsiktigt med kulturen i Vadstena. Jag ser extra mycket fram emot att synliggöra den unika variationen av kultur på en koncentrerad yta. Det är en ynnest att vara på en så otroligt vacker plats, nära historien, nära Vätterns mystik och mitt i den kreativa andan.

Det finns som sagt mycket kultur i Vadstena kommun, men finns det kultur för alla? Det undrar Hanna när hon får frågan om det finns något hon vill förändra i Vadstena.
– Liksom att se på gamla ting på nya sätt, det kan skapa mervärde och väcka nyfikenhet över platser man passerat ovetande förut. Att förnya behöver inte betyda nya eller fler produkter, ibland behöver vi bara byta glasögon och perspektiv för att uppleva något nytt, säger Hanna Wihlborg.