Säker mat i hemmet

Ungefär hälften av alla matförgiftningar sker i hemmet. Du kan undvika detta genom att hantera maten på rätt sätt.

Tips för att minska risken att bli sjuk av mat du lagar hemma

  • Värm maten ordentligt till minst 70°C .
  • Tänk på att mikrovågsugn ofta värmer ojämnt.
  • Genomstek alltid fågel, griskött och köttfärs. Smaka inte på rå köttfärs! Ska du hålla maten varm, så gör det vid lägst 60°C.
  • Kyl snabbt ned tillagad mat som inte ska ätas med detsamma. Sätt kastrullen/grytan i kallt vatten och rör om.
  • Ta snabbt in maten i kylskåpet. + 4° C är en bra temperatur. Skaffa termometer till kylskåpet.
  • Skölj grönsaker och frukt ordentligt.
  • Tvätta händerna efter toalettbesök och innan du börjar laga mat.
  • Diska alltid knivar och skärbrädor när du skurit kött eller fisk. Använd gärna flera olika skärbrädor, till exempel en för grönsaker och en för kött.
  • Håll rent på arbetsbänken.
  • Byt disktrasa ofta! Använd hushållspapper för att torka köksbänken när du hanterat fisk eller rått kött.
  • Ha en särskild trasa att torka av utemöbler med på sommaren och lägg den inte inne i köket.
  • Ha inga husdjur på köksbänk eller bord.
  • Laga aldrig mat åt andra när du är sjuk eller om du har sår på händerna.