Kulturskolan omslagsbild till musikinstrument

Musik

Musikkurser:

Trummor/Slagverk (från åk 2)
Gitarr (från åk 4)
Piano (från åk 4)
Sång i grupp (från åk 1) och enskilt (från åk 5)

Blåsinstrument:
Trumpet, Valthorn, Trombon, Bariton, Tuba
Tvärflöjt, Klarinett, Saxofon

Stråkinstrument:
Fiol, Altfiol, Cello, Kontrabas

Man kan börja på instrument hos oss från årskurs ett om inget annat anges ovan.

Spelar du blås- eller stråkinstrument har du chans att också vara med i våra orkestrar. På så sätt får du två speltillfällen i veckan. Du lär dig mer och blir bättre när ditt instrument får ”höras ihop” med de andras. Dessutom är det roligt att spela tillsammans!

Lokaler
Vi spelar och sjunger i Kulturskolans lokaler vid Birgittatorget eller på Sankt Persskolan.

Anmälan
Direkt i StudyAlong: studyalong.se

Vad ska jag välja?

Här kommer en liten presentation av instrumenten och sången vi undervisar i:

Trummor / Slagverk
Du får lära dig grunderna i att spela trummor, men också andra slagverksinstrument. Vi lär oss efter noter och efter gehör (utan noter). Inget krav på att man ska ha trummor hemma, men visst underlättar det. När du lärt dig grunderna så är steget till att spela med andra naturligt. Ibland med andra trummisar, med orkester eller pop/rockband. Till mina elever brukar jag säga att ”här ska man göra fel”…för då ska jag lära dig vad som är rätt.
Anders Gårdstrand, slagverkslärare

Gitarr

Världens populäraste instrument, och det är inte så underligt. Lätt att ta med och du kan spela själv eller tillsammans med andra. Gitarr är ju förstås också det vanligaste instrumentet om man vill sjunga till, eller ackompanjera andra som sjunger.

Det finns två sorters gitarrer, nylonsträngad och stålsträngad. Den stålsträngade passar mycket bra till ackordsspel. Men den nylonsträngade gitarren är bäst att börja med eftersom strängarna är mjukare och lättare att trycka ned.

Du kan lära dig spela gitarr med eller utan noter. Efter 1-2 terminer kan du välja själv vilka låtar du vill lära dig. Du kan gå i enskild undervisning eller tillsammans med en eller två kompisar. Om du inte har någon gitarr kan du be läraren om köpråd.
I starten kan du också hyra gitarr av kulturskolan. Gitarr kan man spela från årskurs fyra.

Piano
Du får lära dig både noter och ackord i enskild undervisning eller tillsammans med en kompis. En pianist kan spela solo, eller kompa andra, eller ingå i en grupp eller orkester. När du lärt dig lite grunder kan du själv vara med och välja låtar som passar dig och som du gillar. Man bör ha ett piano eller keyboard hemma för att kunna öva.

Stråkinstrument

Vi spelar på gehör och efter noter, enskilt eller i små grupper. Du kan dessutom ganska snabbt vara med i en orkester – de finns på olika nivåer. Med stråkinstrument kan man spela all slags musik såsom folkmusik, klassiskt, pop m.m.

Violin/ Fiol
I början får du hyra instrument som passar din storlek. Vi har 1/4,1/2, 3/4 och fullstora instrument. Allteftersom du växer byter du till större storlek. När du kan ha ett fullstort instrument är det snart dags att skaffa ett eget, det kan lärarna hjälpa till med.

Viola/ Altfiol
Är större än fiol och har lite mörkare klang. Det går lätt att byta till altfiol när man har spelat fiol.

Cello
Är ett stort stråkinstrument som man sitter och spelar. Den har betydligt mörkare klang än fiolen. Du kan hyra instrument from 1/4 storlek.

Kontrabas
Är det största stråkinstrumentet med mycket mörk klang och den är stämd som en elbas.

Blåsinstrument

Klarinett
Klarinetten är ett underbart instrument som är jättekul att spela.  Klarinetten är ett så kallat träblåsinstrument vilket ger en mjuk och fin klang.
En lämplig ålder att börja spela klarinett är i åk 3.
Du kan ha lektion i grupp eller enskilt och du lär dig musik både med och utan noter.

Du kan spela all slags musik på klarinetten, tex pop, mello-låtar, klassisk- och jazzmusik samt folkmusik. Men det mest underbara är att om man är duktig, så kan man spela otroligt svagt. Svagare än en viskning. Vill du bli den nästa klarinettviskaren?

Saxofon
Saxofonen är också ett träblåsinstrument och är kusin med klarinetten. Man blåser på samma sätt som i klarinetten men saxofonen är större och ser oftast guldig ut.
Saxofon är ett härligt instrument med rockig klang som man kan spela all slags musik på. Pop, rock, jazz, klassiskt och folkmusik är bara några musikstilar.

Man kan ha lektion i grupp eller enskilt och vi lär oss musik både med och utan noter. En lämplig ålder att börja spela saxofon är i åk 3.

Tvärflöjt
Den silverfärgade tvärflöjten, som man blåser i på tvären, är släkt med klarinett och saxofon. Tvärflöjten har en mjuk och vacker ton och man kan spela många olika sorters musik på den, tex poplåtar, folkmusik och klassiska stycken.
Vi spelar både utantill och efter noter. Ganska snart kan man också spela flöjt i orkester tillsammans med andra blåsinstrument.
Flöjt är väldigt roligt att spela, och man kan börja spela vid alla åldrar!

Trumpet, trombon, valthorn, tuba
Dessa så kallade brassinstrument är ganska lätta att få ljud i och hålla i, också för de lite yngre. Vi har olika storlekar på trumpeter och trombonerna finns i färgglada plastmodeller som knappt väger något alls!
Man kan börja spela från att man går i årskurs ett (förutom tuba som man behöver “växa i”) och det är aldrig för sent att börja!

Sång

Tycker du om att sjunga? Alla våra röster låter olika – och det är bra!
Ta chansen att lära dig mer om hur du kan använda och hantera din röst. Rösten är ju instrumentet du alltid har med dig. Att sjunga är musikens ursprung och ett viktigt sätt att kommunicera.

Men att hitta sin röst kan också stärka självförtroendet. Någon kanske har stora drömmar om att få sjunga på scen och någon annan vill bara sjunga för sig själv. Alla mår bra av att sjunga och alla är välkomna även du som kanske tror att du inte kan…
För alla kan utvecklas och göra stora framsteg. Och det känns härligt!