Par på strand i solnedgång

Badplatser

Vätterns klara vatten gör den till en populär badsjö. Officiella badplatser och naturbad finns på flera ställen. Vadstena kommun ansvarar för fyra officiella badplatser.
Men det finns många fler att välja på.

1. Vätterviksbadet (officiellt bad)

Ligger strax norr om Vadstena. Vid badet finns också Vadstena Camping belägen vilket betyder att det finns tillgång till allt vad en fyrstjärnig camping har att erbjuda. Toaletter, servering med mera.
Hitta dit!

2. Bårstad friluftsbad (officiellt bad)

Badet är beläget norr om Borghamn. Toalett finns. Badplatsen har även ett hundbad som är markerat med en skylt.
Hitta dit!

3. Järnevid friluftsbad (officiellt bad)

Badet ligger mellan Örberga och Nässja, väster om Vadstena. Toalett finns.
Hitta dit!

4. Tycklingebadet (officiellt bad)

Badet ligger vid en av Vadstenas mest omtyckta friluftsområden (Tycklingeudden). Badplatsen har även ett hundbad som är markerat med en skylt. Toalett finns. Observera att vägen är avstängd för biltrafik. Endast boende och fordon med tillstånd får använda samfällighetsvägen. Den närmaste parkeringen finns vid folkhögskolan.
Hitta dit!

5. Birgittastranden (ej officiellt, med ramp)

I Vadstena tätort finns ett badställe som delvis är tillgänglighetsanpassat. Du hittar det längst ner på Lastköpingsgatan vid folkhögskolan. En ramp finns för att kunna ta sig försiktigt ner i vattnet om du har svårt att gå eller behöver sitta i rullstol. Tänk på att det är ett naturbad med delvis småsten på botten. Använd gärna badskor så blir badet ännu mer njutbart.
Badet passar alla och erbjuder fina gräsytor för picnic och lek. Toalett finns vid kolonilotterna.
Hitta dit!

6. Medhamra (ej officiellt, med nakenbad)

Du når badet genom att gå eller cykla genom skogen från campingplatsen. Närmast campingplatsen är det brukligt att ha badkläder på och längst bort är det ett inofficiellt nakenbad.
Hitta dit!

7. Slottet och Strandpromenaden (ej officiellt)

Utmed hela Strandpromenaden i det centrala Vadstena finns det möjlighet att bada. Vid slottet finns en mycket fin liten badstrand som uppskattas av barnfamiljer. Tänk på att de olika badställena räknas som naturbad och det är inte tillåtet att bada vid båtbryggorna. Toaletter i närområdet.

Naturbad

På flera ställen i kommunen finns det naturbad.
Till skillnad mot de officiella badplatserna finns det ingen tillgång till toaletter och kommunen genomför inte heller någon provtagning av vattenkvalitén.

Hundbad

Hundbad finns på speciellt markerade ställen invid Bårstad- och Tycklingebadet.
Tänk på att hundar inte får vistas inne på de officiella badplatserna under perioden 1 juni – 15 september. På de markerade områdena får de bada året runt och det gäller även vid naturbaden.

Tips på andra badställen

Badkartan.se
https://www.badkartan.se/Vadstena/

Upplev Vadstena
https://www.upplevvadstena.se/badplatser.htm