Far med barn som fiskar.

Fiske i Vättern

Med sitt fantastiska läge vid Vätterns östra kust erbjuder Vadstena många möjligheter till sportfiske.

Sjön Vättern är känd för sitt kristallklara vatten och sina många fiskarter. Vättern med omfamnande natur är ett av Sveriges mest unika områden för fiske och friluftsliv. Vad sägs om 31 fiskarter, ett siktdjup på 17 meter och 516 km strand där höga klippor på många platser ger oslagbar utsikt över sjön? Att fisket dessutom är av världsklass för flera arter som till exempel röding, insjölax och gädda gör ju inte saken sämre.

Det är tillåtet att fiska från strand eller båt och meta, pimpla, spinn-, haspel- eller flugfiska i hela Vättern. Detta utan fiskekort.

Trollingfiske och dragrodd är tillåtet på allmänt vatten samt på enskild vatten utanför så kallad öppen strand. Läs mer om hur du sportfiskar rätt på Vättern.

Fisket i Vättern kan du uppleva antingen genom att ta med dig egen båt och lägga i vid någon av våra båtramper eller boka in dig på en fiskecharter.

“Varje svensk sjö är unik. Det betyder att ingen kopia finns. Att säga att Vättern är unik känns otillräckligt. Man frestas – något oegentligt – hävda att Vättern, som varken är landets största eller djupaste sjö, ändå är den mest unika sjö som finns i vårt land.”
Fiskeribiolog Gunnar Svärdson, 1988