Fiber och bredband

Vadstena kommun äger ett bredbandsnät inom kommunen som består av fiber. Det är VÖKBY Bredband AB som bygger ut nätet på kommunens uppdrag, ansluter nya kunder samt sköter drift och förvaltning av nätet.

Bredbandsnätet består av ett stamnät som sammanbinder orter och anslutningspunkter samt av accessnät som ansluter abonnenterna. Nätet byggs med kommunala, statliga och EU-medel samt anslutningsavgifter. Utbyggnad, underhåll och drift av nätet ska bekostas av anslutningsavgifter och månatliga nätavgifter. Alla fastigheter som finns i närheten av befintligt nät kan ansluta sig.

Hur ansluter jag min fastighet?

För att ansöka om fiberanslutning, klicka på länken här nedanför för att komma till ansökningsformulär för efteranslutning av fastighet på Vökbys webbplats.
Ansökningsformulär för efteranslutning av fastighet

Vad kostar det?

Anslutningsavgiften till kommunens fibernät är 25 000 kronor.

I anslutningsavgiften ingår allt material som behövs för en passiv fiberanslutning, blåsning och svetsning av fiber till fastigheten, inmätning och dokumentation samt framtida underhåll av nätet. Även den aktiva utrustningen ingår. Grävning och förläggningsarbete ingår däremot inte i anslutningsavgiften.

Vilka tjänsteleverantörer kan jag välja?

När din fastighet har blivit ansluten till det kommunala fibernätet kan du välja fritt bland en mängd olika leverantörer för internet, TV och telefoni.

Via länken nedan kan du läsa mer om vilka tjänsteleverantörer du kan välja på Vökbys webbplats:

Tjänsteleverantörer i kommunens nät