Räddningstjänst

Vadstena och Motala kommun har en gemensam räddningstjänst. Huvuduppdraget är att alltid vara redo och kunna hjälpa medborgarna när olyckan är framme.

Den gemensamma räddningstjänsten har stationer i Motala (huvudstation) , Vadstena (deltidsstation), Borensberg och Tjällmo  (deltidsstationer) samt ett övningsfält i Smedsby. Vi har samarbete med Räddningstjänsten Östra Götaland, som sköter den bakre ledningen och larmar ut behövda resurser.

Räddningstjänsten jobbar också förebyggande med utbildningar, tillsyn och expertkompetens inom brandskydd för andra verksamheter.

Brandstationen deltidstation Räddningstjänsten Vadstena, foto: Björn Andersson / Vadstena kommun

Om deltidsstationen i Vadstena

Adress: Birgittas väg 2, Vadstena

I Vadstena finns en styrkeledare och fem brandmän som har jour dygnet runt. I sitt ordinarie arbete eller på sin fritid ska de inom fem minuter från att larmet går lämna stationen och vara på väg mot skadeplatsen.

Fordon stationerade i Vadstena

  • basbil
  • tankfordon
  • IVPA

Om att arbeta som deltidsbrandman

Räddningspersonal i beredskap (Rib-personal) gör samma saker som en vanlig brandman, till exempel åker ut vid bränder, trafikolyckor och hjälper till vid exempelvis hjärtstopp i väntan på ambulans.

En stor skillnad är dock att man som räddningspersonal i beredskap har ett annat huvudsakligt arbete, stationerad 5 minuter från stationen. Det behövs även tillstånd från arbetsgivaren för att få ta anställning hos räddningstjänsten, då man hastigt måste kunna lämna arbetsplatsen när larmet går.

Vadstenas räddningsstation ska totalt bestå av 18 personer.

Är du intresserad av att jobba på räddningstjänsten i Vadstena ska du kontakta Räddningstjänstens samordnare på det gemensamma huvudkontoret i Motala.
Kontakta oss via raddtj@motala.se