Strömavbrott

Mycket av den bekvämlighet vi är vana vid i vår vardag bygger på att vi har tillgång till el. Att plötsligt behöva klara sig utan el under en eller flera dagar kan kännas svårt.

Om elen försvinner…

Kontrollera först att det inte bara är din bostad som är drabbad. Har grannarna el? Elavbrott kan ju bero på att säkringarna gått sönder.

Håll värmen

Om elavbrottet verkar bli långvarigt kan det vara en god idé att välja ett rum att vara i, gärna i söderläge. Stäng dörren till de andra rummen. För att minska avkylningen av rummet kan du dra ned persienner och dra för gardiner, eller hänga upp filtar för fönstren. Om ni är flera stycken, sov nära varandra. Är du ensam kan du lägga madrassen under ett bord och hänga filtar över bordet för att hålla kvar värmen.

Belysning

Se till att du har reservbelysning hemma som ficklampor, stearinljus, oljelampa eller fotogenlampa. Tänk dock på att hålla uppsikt över lågan. Tänk även på att syret förbrukas så stäng inte dörren till rummet helt om du har en låga tänd.

Vatten

Vid ett längre elavbrott sjunker ofta trycket i ledningarna och då går det inte att få något vatten ur kranen. Det kan därför vara bra att fylla på dunkar eller flaskor med vatten. Förvara om det är möjligt vattnet kallt och mörkt. Varar avbrottet mycket länge ordnar kommunen vattenutdelningsställen.

Mat

Ha ett reservförråd hemma av mat som tål rumstemperatur och som kan tillagas enkelt och snabbt. Exempel på mat som är bra att ha hemma är snabbmakaroner, snabbris, nudlar, kött- och fiskkonserver och portionssoppor. Om du har frysta matvaror klarar dessa sig 1-2 dygn om du inte öppnar frysen. Öppna inte heller kylen i onödan. Varar elavbrottet länge och det är tillräckligt kallt ute, kan du förvara frysta varor utomhus.

Har du gas- eller vedspis fungerar det naturligtvis bra att laga mat även om det är elavbrott. Om du inte har gas- eller vedspis kan du använda ett campingkök. Viktigt att tänka på är att du inte sätter campingköket ovanpå den vanliga spisen, eftersom fett i spisfläkten kan antändas.

Håll dig informerad

Ett gott råd är att skaffa en batteridriven radio och att se till att du alltid har batterier hemma. Vid ett längre elavbrott kan du då få information om avbrottet via radio. Prata även med dina grannar och hjälp varandra!