Missbruk & beroende

Är orolig över din alkoholkonsumtion? Tar du droger och vill sluta? Finns det någon i din närhet som du är bekymrad över?

Individ- och familjeomsorgens vuxenteam kan erbjuda stöd och hjälp för dig med missbruks- och drogproblem och för dig som är anhörig. En annan viktig del är det förebyggande arbetet med fokus på barn och unga.

Vuxna

Vår behandlare på Råd och stöd Beroendemottagningen erbjuder rådgivning och behandling för vuxna med missbruks- och drogproblem. Samtalen utgår utifrån beroendets betydelse och konsekvenser. Vi talar även om dina mål och vad som är viktigt för dig.

Ibland behövs det mer insatser än rådgivning och samtal. Då sker en mer omfattande utredning av din livssituation för att du ska få rätt stöd och hjälp.

Unga

Råd och stöd Beroendemottagningen finns även för dig som är ung och som behöver stöd att förändra ditt liv, sluta med missbruk och behålla drogfrihet. MiniMaria är en samordnad mottagning för unga som finns i Vadstena, se mer information om det här nedan.

MiniMaria

MiniMaria vänder sig till barn och unga vuxna upp till 26 år. Vi finns för dig som upplever oro kring din eller någon närståendes alkohol- och /eller narkotikaanvändande. Du som förälder eller nära vän till en ungdom är också välkommen.

Är du orolig för att du tagit skada av droger eller alkohol? Är du orolig för någon kompis som använder droger? Du kan komma själv eller tillsammans med någon du känner. Det finns hjälp att få på MiniMaria. Föräldrar och anhöriga är oerhört viktiga för att ungdomar ska kunna ta sig ur sina problem med alkohol och droger. Vi vill gärna hjälpa dig som är förälder. Kontakta oss om du behöver råd eller stöd kring ditt barns hälsa.

Vi erbjuder

  • Information och rådgivning
  • Samtal
  • Bedömning
  • Behandling
  • Anhörigstöd
  • Utbildning

Det är gratis att få hjälp hos MiniMaria. All kontakt med oss bygger på frivillighet. Kontaktuppgifter ser du här bredvid till höger.

MiniMaria är en samordnad mottagning mellan Region Östergötland, Mjölby, Boxholm, Vadstena och Ödeshögs kommuner.

Anhörigstöd

Kommunen erbjuder anhörigstöd till dig som har en anhörig som dricker för mycket eller använder droger. Läs mer om anhörigstödet här. 

Förebyggande arbete

Det är viktigt att tidigt försöka minska barn och ungas alkohol- och drogkonsumtion. I skolan arbetar man med det som kallas för Livsstil 2000.