Sarah Gustafsson: “Varje dag inom hemtjänsten är unik”

Sarah Gustafsson har gått den långa vägen, från undersköterska till enhetschef för hemtjänsten i Vadstena kommun.

Det är ungefär ett år sedan hon blev enhetschef, efter att ha varit tillförordnad chef ett år. Dessförinnan har hon även varit samordnare och chefsstöd.

Ett år som enhetschef för hemtjänsten, kommer du ihåg vad du tänkte när du blev erbjuden tjänsten?

– Jag blev väldigt glad att jag fick frågan först och främst, såklart nervöst men mest glad och sugen på att få anta utmaningarna som kommer med uppdraget.

Hur kändes första tiden i nya rollen?

– Min akilleshäl är att jag vill kunna allt och prestera på topp från början. Något som är svårt i en ny roll. Detta har jag fått jobba med, vilket jag har fått ett enormt fint stöd i från både kollegor, min närmaste chefskollega och min chef som fått mig att inse att ingen kan allt från början utan att man lär sig med tiden.
– Chef är inget man är direkt utan det behövs tid att få växa in i den rollen, framförallt behövde jag lära mig vilken slags ledare jag är och vill vara.

Vad har varit roligast under detta år?

– Att jag har fått möjlighet att kunna påverka det jag tidigare fått be någon annan om. Jag har fått möjlighet att lyfta duktiga medarbetare och se resultat i det vi tillsammans kämpar för.
– Varje dag inom hemtjänsten är unik och erbjuder många olika utmaningar, något jag gillar. Att de medarbetare som arbetat länge ger mig förtroende och att se arbetsglädjen hos alla mina medarbetare ger mig energi och gör mig glad.

Vad har varit utmanande?

– Att leda och stärka 25 medarbetare så vi levererar god kvalitet ut till våra medborgare är den största utmaningen. Sedan är såklart även ekonomin, korttidsfrånvaron och bra scheman för att vara attraktiv arbetsgivare utmaningar vi ständigt arbetar med.

Vad har du för tankar om framtiden, både i din roll och för hemtjänsten som helhet?

– Vi behöver jobba vidare med kontinuiteten, det är jätteviktigt! Våra medborgare ska känna sig trygga och inte behöva ha för många olika personer som kommer och hjälper dem. Att hålla det vi bestämt och att få medarbetarna att känna tydlighet och trygghet i uppdraget är också viktigt – att vi tillsammans är ett team som ska göra det bästa för våra medborgare i Vadstena kommun.

Vad tycker du är dina drivkrafter inom arbetet?

– Att jag är så prestigelös. Det ska vara lätt att komma till mig och jag lyssnar alltid och försöker sen att agera utifrån det. Många beskriver mig som en ledare med hjärtat på rätt plats vilket känns bra.

Varför Vadstena kommun?

– Vadstena är min hemstad som jag värnar lite extra om. Många tycker det är skönt att inte jobba i sin hemkommun, där tycker jag tvärtom, jag vill kunna påverka och göra det jag kan för att min hemkommun ska bli så bra som möjligt.
– Inom Vadstena kommun tycker jag det finns en fin samverkan och jag känner ett bra stöd från andra verksamheter. Även om vi har väldigt olika uppdrag inom kommunens så är inte tröskeln så hög, vilket gör att man får så mycket tillbaka om man sträcker ut en hand då och då.
– Vadstena kommun vågar, vill och ska framåt vilket gör kommunen intressant utifrån. Vi får ofta höra att vi har ett gott rykte och det vill jag ta tillvara på och se till att vi lever upp till.

Om Sarah Gustafsson

Bor: Villa i Vadstena.

Familj: Make, tre barn samt ett bonusbarn.

Tidigare erfarenhet:  “Jag började min yrkeskarriär som undersköterska inom personlig assistans för att sedan jobba som undersköterska inom hemtjänst där jag småningom blev samordnare. Därefter jobbade jag som chefsstöd ett tag innan frågan om att bli tillförordnad enhetschef kom för cirka två år sedan.”

Fritidsintressen: “Träningsgalen, ska precis påbörja min tredje klassiker. Hittar ni mig inte på gymmet så är jag hemma med min familj, ute med hunden eller umgås med vänner. Resor är något hela familjen uppskattar, både fjällen och solresor ligger oss varmt om hjärtat.”