I bildspelet: Våra medarbetare i Culinar och med nybakad lingonkaka, tacos och aktivitetsrunda på förskola. Dukning från Björkbacken, Fyrhem, Rosengården, Sjövik och Solgläntan.

Därför uppmärksammar vi den Offentliga måltidens dag

Den 21:a oktober uppmärksammade Vadstena kommun den Offentliga måltidens dag. Måltidens dag infaller alltid den tredje torsdagen i oktober och instiftades av Måltidsakademin för att uppmärksamma de cirka tre miljoner skattefinansierade måltider inom förskola, skola och äldreomsorg.

I Vadstena kommun lagar medarbetarna i centralköket Culinar över 1000 portioner mat varje dag till våra verksamheter. En stor del av maten som lagas i Culinar är lokalproducerad.

Malin Olsson som är kökschef för Culinar berättar varför man väljer att uppmärksamma den Offentliga måltidens dag.

– I en liten kommun som Vadstena har en stor del av befolkning anknytning till den offentliga måltiden. Antingen har man barn i skolan, en mormor inom äldreomsorgen eller så tar man själv del av den offentliga måltiden som medarbetare eller brukare.

Vidare berättar Malin Olsson att det är mycket fokus på lokalproducerat och att de kött-och grönsaksproducenter som kostenheten har avtal med finns i Östergötland.

– Till Wasagården och Vätterngården lagade vi en höstig ekologisk nötköttsgryta från den lokala leverantören Alvastra kungsgård. Till dessert bakades Östagötadagsbakverket 2021 lingonkaka enligt Elise Lundins 40 åriga recept. Inom förskola och skola serverades en höst inspirerande tacos, även den gjord på kött från Alvastra kungsgård, säger Malin Olsson.

På förskolorna i Vadstena kommun arbetar man med måltidspedagogik som en del av ”Food for Life”. ”Food for life” går ut på att väcka barns nyfikenhet för mat genom att med sina sinnen upptäcka smaker och dofter, våga testa nya maträtter och sätta ord på det man smakar. Igår var Vadstena kommuns politiker och chefer inbjudna till förskola och skola för att ta del av den Offentliga måltidens dag. På Omma och Blanka kunde politiker och chefer tillsammans med barnen gå en aktivitetsrunda/tipspromenad med fokus på måltidspedagogik.

Cecilia Rydstråle som är enhetschef för Vätterngården berättar att de varje år uppmärksammar den Offentliga måltidens dag genom att duka extra fint.

– Vi hade en dukningstävling mellan avdelningarna där den avdelning som dukade finast vann. Både boende och personalen på Vätterngården var involverade, vilket är mycket uppskattat, berättar Cecilia Rydstråle.

Här kan du läsa mer om den Offentliga måltidens dag.