Välkommen till nya biblioteket i Borghamn

Under sommaren 2020 var det premiär för det nya biblioteket i Borghamn. Biblioteket inryms numera i bygdegårdsföreningens hus och har blivit mycket uppskattat av de boende i trakten. En eftermiddag i veckan kommer bibliotekarie Caroline Nordh till Borghamn för att leverera böcker och hjälpa besökarna på biblioteket. Övriga dagar är det bara att kliva in mellan klockan 08:00 och klockan 18:00.

– Verksamheten bygger på eget ansvar och det har fungerat jättebra så här långt, säger Caroline.

Uppskattat av många

En av besökarna som verkligen uppskattar biblioteksverksamheten i Borghamn är Gerd Gustafsson. Hon har själv tidigare arbetat som bibliotekarie och är numera en flitig besökare.

– Vi är jätteglada här i Borghamn för att vi fick ha kvar vårt bibliotek. Vi är tacksamma för att våra politiker gav oss stöd, säger hon och fortsätter: Även PRO har ju sina möteslokaler här i huset, så det är en fin samlingsplats för oss äldre även om det nu är lite speciellt med coronasituationen och allt.

Positiv lånestatistik

Att biblioteket är uppskattat av många märks också i lånestatistiken. Där ser Caroline en positiv trend både i antalet utlånade böcker och i vem som besöker biblioteket. Siffrorna visar på ungefär 600 utlån i månaden och statistiken avslöjar också vilka genrer som är populära.

– Vi ser att det är många fler barnfamiljer som besöker biblioteket nu och lånar barnböcker. Det känns jätteroligt, konstaterar Caroline.