“Vi har världens finaste och vackraste arbetsplats”

“Vi har världens finaste och vackraste arbetsplats”

1600 penséer, 3000 sommarblommor och 4000 tulpaner. Det planterade personalen på Gata & Park ut inför sommaren runt omkring i Vadstena. Plantering, ogräsrensning och renhållning längs strandpromenaden, i parkerna, på torgen och i stadens ytterområden är bara några av gruppens ansvarsområden.

Arbetet med att göra Vadstena sommarfint pågår året om.
– Min arbetsperiod började i mars och då fick jag börja med att förbereda alla urnor och vårstäda rabatterna. Ta bort ljung och fylla i ny jord för penséerna som ska planteras, säger Åsa Calsén, som är säsongsjobbande parkarbetare i Vadstena.

– Det låter så glamoröst med blommor, men det är mycket ogräs också, tillägger Lena Brander, som är också är säsongsarbetare.

Finliret är viktigt
Åsa börjar sin dagliga arbetsrutin med att åka ner till Rådhustorget och sätter upp flaggorna. Därefter börjar städrundan, där hon byter ut alla soppåsar och plockar allt upp skräp och fimpar för hand, både på Rådhustorget och på Stora torget.

Åsa Calsén planterar blomsterlökarare.

Åsa Calsén längtar till jobbet varje dag.

– Sen åker jag längs hela strandpromenaden och fräschar till, så att det är snyggt och prydligt. Det lilla finliret är viktigt. Jag har med mig ett medel, så är det en fågel som har skitit på locket till någon soptunna eller någon av bänkarna sprayar jag och torkar av. När jag är klar brukar vi sammanstråla och sköta hela innerstan med blommor och allt annat tillsammans, säger Åsa.

– Vi kör städrundan 365 dagar om året och Lena kör en liknande vattningsrunda för alla blommorna och växtligheten, säger Daniel Wahlström som är projektledare för Gata & Park-avdelningen, där förutom han själv, Åsa och Lena, även  består av Håkan, Filip och Christer.

– Vi kallar avdelningen ”Gata Park”. Det är ju drift, på gata och i park. Allt från torg, gator och grönområden ut till våra ytterområden ingår, säger Daniel.

Kräver planering
Planeringen inför sommaren börjar redan året före. Då görs beställningar av blommor och förberedelser för planteringar och bänkar och soptunnor gås igenom och lagas eller repareras vid behov. Det beställs också nya skyltar, el dras om och det fixas ny belysning. Träd besiktas, beskärs eller fälls, liksom nya planteras. Ny asfalt läggs också.  På våren är det sandupptagning och runt 500 ton sand tas upp.  Det blåses med handblås och körs sopmaskin.

Sopmaskinen körs av Håkan Danielsson, som liksom Filip Helge även kör traktor i verksamheten.
– Vi kör bort schakt och hämtar material. Vi bygger nya cykelvägar också, säger Filip.

Gruppens sjätte medlem Christer Johnson, jobbar mest med de lite större infraprojekten.
– Till exempel nya området öster om Tycklingevägen. Sen hjälper jag till där det behövs, säger Christer.

– Vi hjälps alla åt och jobbar så bra ihop. Vi är ett himla bra team och längtar till jobbet varje dag, säger Åsa och fortsätter:

– Sen är man ju lite som en ambassadör för Vadstena, för det är väldigt många som kommer fram och frågar om vägen till saker och ting. Då får vi höra väldigt mycket beröm för att det är rent och snyggt här. Vi har världens finaste och vackraste arbetsplats. Vi är så stolta att få vara del av den, säger Åsa.