Susanne Linde har tillträtt som ny HR-chef för Vadstena kommun.

Nya HR-chefen: “Jag gillar att se människor utvecklas”

Vadstena kommun har fått en ny HR-chef. Hon heter Susanne Linde.

Susanne är uppväxt på en gård utanför Vadstena. I början av sin yrkeskarriär öppnade hon en butik i staden, Mixx mode, som fortfarande finns kvar. Hon lämnade kommunen 1992, men kom tillbaka 2012. Under nästan 20 år jobbade hon på Arbetsförmedlingen, både som arbetsförmedlare och chef.

Därefter blev hon ombudsman för Fackförbundet ST. Det var där intresset för HR-frågor väcktes., eftersom hon såg så mycket som kunde göras bättre, både för verksamheten och för de anställda.
– Det går liksom hand i hand, konstaterar hon.
– Om inte de anställda har det bra på jobbet blir det oftast inte något bra jobb utfört: Ganska enkelt egentligen.

Det var just detta som drev henne att söka mig till jobbet som HR-konsult här i Vadstena, att kunna påverka innan det blir fel.

Vad ser du mest fram emot med jobbet?

– Att få möjlighet att vara med och utveckla HR-arbetet i kommunen.

Vilka är utmaningarna?

–  Den största utmaningen är kompetensförsörjningen. Hur ska vi få människor att vilja komma till oss här i Vadstena för att jobba. Alla arbetsgivare slåss om samma människor. I den utmaningen ingår att vi ska vara en så bra arbetsgivare så att våra medarbetare blir de bästa av marknadsförare åt oss när vi behöver rekrytera nya medarbetare.

– Jag vill också medverka till att våra chefer får bättre förutsättningar för att bli ännu bättre ledare till våra medarbetare.

– Sedan behöver våra medarbetare få ännu bättre förutsättningar för att utvecklas i sina arbeten för att de ska vilja stanna kvar hos oss.

Vilka tycker du själv är de viktigaste egenskaperna hos en chef?

– Att vara entusiasmerande, att lita på medarbetarna, att lyssna och inte minst vara prestigelös.

Vad gillar du bäst med att jobba med personalfrågor?

– Det handlar om att arbeta indirekt eller direkt med människor, jag gillar att se människor utvecklas både enskilt och i grupp. Jag tror på att alla människor kan, bara de får rätt förutsättningar. Det är det som personalfrågorna handlar om, anser jag.

Vad sysslar du helst med på fritiden?

– Bra fråga, jag håller på och utforskar det, jag har under många år haft häst men har inte det längre. Det innebär nya möjligheter för andra fritidssysselsättningar än tidigare då all fri tid (och pengar) gick till hästlivet. Men jag gillar att se mig omkring, kan vara allt ifrån att hitta en ny väg över Vadstenaslätten (det finns ju ganska många) eller att åka ut i världen.

Vilken är din favoritplats utöver Vadstena?

– Stränderna vid Medelhavet utmed Italienska och franska kusten.