Sommar under pandemin

Här finns information om vad som gäller i semestertider under pandemin. Vi har samlat information om vilka råd och rekommendationer som gäller just nu, vad som gäller för resor, vaccination, nöjesparker med mera och en hel del lokal information vilka badplatser som finns och tips på besöksmål.

Detta gäller just nu

Här hittar du en sammanställning av de råd och rekommendationer som gäller just nu med anledning av pandemin. Här finns information om vad som gäller för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar, serveringsställen, butiker, idrottsanläggningar med mera.
Detta gäller just nu på krisinformation.se

Covid-19 och resor

Covid-19 påverkar hur du kan resa. Res bara om du kan göra det på ett smittsäkert sätt.

Resor inom Sverige

  • Se till att du kan resa smittsäkert.
  • Res inte om du har symtom som kan bero på covid-19.
  • Begränsa nya nära kontakter. Umgås i en mindre krets.
  • Planera för vad du gör om någon i sällskapet blir sjuk på annan ort. Vid sjukdom: testa dig, isolera dig och stanna kvar tills du är frisk eller ta dig hem med minsta möjliga risk att smitta andra.
  • Smittspridningen kan snabbt ändras på den ort du reser till. Kolla om det finns några regionala rekommendationer på krisinformation.se

Läs mer om vad som gäller för resor på 1177

Resor utomlands

Vaccinationsbevis inom EU/Covidbevis

  • Det sk Covidbeviset  ska funger som ett digitalt bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. Tanken är att underlätta vid resor inom EU. Tjänsten beräknas öppna den 1 juli.

Mer information om covidbeviset

Resor utanför EU

  • Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till alla länder, förutom ett antal undantag. Undantagen gäller länderna inom EU, EES och Schengenområdet, samt Storbritannien, Australien, Israel, Nya Zeeland, Rwanda, Singapore, Sydkorea och Thailand.
  • Kolla vad som gäller i det land du ska till. Det är ditt ansvar att se till att du uppfyller kraven för att få resa in.

Till sidan Svenska ambassadens reseinformation

Inresa till Sverige

Beroende på om man är svensk eller utländsk medborgare, om man har fyllt 18 år, vilket land man reser från och andra omständigheter, gäller olika regler för inresa till Sverige.

  • För vissa gäller krav på att kunna uppvisa ett max 48 timmar gammalt negativt covid-19-test vid ankomst.
  • Vissa resenärer måste följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att testa sig efter ankomst till Sverige och isolera sig i sju dagar.
  • Det finns ett tillfälligt inreseförbud för länder utanför EU/EES som gäller till den 31 augusti. För att få resa in från dessa länder måste man omfattas av ett undantag från inreseförbudet. Man måste därutöver kunna visa upp ett negativt covid-19-test vid ankomst om man inte är undantagen från testkravet.

Läs mer hos Polisen om vad som gäller för dig (se Översikt inreseförbud)

Folkhälsomyndighetens rekommendationer vid inresa till Sverige

Regeringen: Frågor och svar om inreseförbud till Sverige

Vaccinera dig där du bor

  • Vaccinera dig helst i den region där du är skriven, då tilldelningen av vaccindoser till regionerna grundar sig på folkbokföringen. Men om du till exempel arbetar eller studerar på annan ort finns möjlighet att vaccinera dig i en annan region.
  • Du bör försöka vaccinera dig på samma mottagning vid båda tillfällena. Detta för att underlätta hanteringen och för att vara säker på att rätt sorts vaccin finns när du ska få dos två.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten

Mer information om vaccination Region Östergötland

Badplatser

  • Håll avstånd.
  • Om det är trängsel vid badplatsen, överväg att gå någon annanstans eller komma tillbaka vid en annan tid.
  • För badanläggningar gäller covid-19-lagen (”pandemilagen”) och anslutande regler. Det innebär att den som ansvarar för verksamheten ska se till att det går att undvika trängsel.

Folkhälsomyndighetens råd för att minska smittspridning vid badplatser

Allmän information om badplatser och badvatten (Havs- och vattenmyndigheten

Badplatser i Vadstena kommun

Visa hänsyn i naturen

Under pandemin har fler sökt sig ut i naturen på sin fritid. Vill du också njuta av ostörd natur, utan skräp, trängsel och parkeringskaos? Naturvårdsverket har tips för ett hållbart friluftsliv.

Naturvårdsverkets checklista för ett hållbart friluftsliv

Sommarläger och idrottscuper

  • Från den 1 juni går det bra att anordna sommarläger och cuper. Arrangörer bör vidta åtgärder för att minska smittspridning. Läger och cuper bör genomföras med mindre grupper som inte blandas.

Mer om förebyggande åtgärder vid sommarläger hos Folkhälsomyndigheten

Nöjes- och djurparker

  • Flera nöjes- och djurparker vill att gäster förbokar biljetter inför sommarsäsongen. Planera ditt besök i god tid och kolla vad som gäller i den park du vill besöka.