Vaccination och Covidbevis

Covid-19 är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av coronaviruset. Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i sjukdomen. Vaccination kan också hjälpa till att minska smittspridningen. Därför är det viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig.

Liksom all vaccinering i Sverige är även denna mot covid-19 frivillig, men ju fler som vaccinerar sig desto snabbare kan det bidra till att minska smittspridningen. Varje individ som vaccinerar sig kan bidra till att rädda någon annans liv.

Vaccineringen mot covid-19 är kostnadsfri för individen, den betalas av staten.

Hur kommer det att gå till och när blir det min tur?

Det är region Östergötland som ansvarar för all vaccinering i länet. Vaccinationerna planeras att ske löpande i den takt leveranserna av vaccin anländer till regionen. Vaccinationerna kommer att göras i olika faser utifrån ålder och/eller riskgrupp. Inom varje fas följs också en särskild turordning. Det är Folkhälsomyndigheten som har prioriterat vilka personer som ska erbjudas vaccination först.

När det blir din tur kommer du att få information från Region Östergötland skickat hem till dig. Där står hur du ska gå tillväga för att boka tid. Du kan boka tid för vaccination på vårdcentralen eller på någon av länets vaccinationscentraler som har större kapacitet och fler tider.

Senast uppdaterade informationen om vaccination mot Covid-19 finns på 1177.se

Hur vaccinationerna fortskrider är helt beroende av hur och när planerade leveranser av vaccin kommer till region Östergötland. Förutsättningarna kan förändras. Du hittar alltid den senast uppdaterade informationen om vaccin och när det blir din tur på 1177.se.

Till webbplatsen 1177.se för att läsa senaste nytt om vaccinering

Frågor och svar om vaccin mot covid-19 hos Folkhälsomyndigheten

Region Östergötland har en telefonlinje för allmänna frågor om vaccin.

Har du frågor om vaccinationen mot covid-19? Och skulle vilja prata med någon? Som ett komplement till informationen på 1177.se har Region Östergötland öppnat en telefonlinje.
Hit kan du ringa för att få svar på frågor som:
  • Vilka vaccineras just nu
  • Hur tidplanen ser ut
  • Vilka som erbjuds vaccin nu
  • Intervallet mellan doserna
  • Om jag kan vaccinera mig här trots att jag inte bor i Östergötland

Telefonnumret är 010-105 99 77, och telefonlinjen är öppen vardagar mellan klockan 07:00-16:00.

Mer information om telefonlinjen för vaccination.

Covidbevis

Covidbevis är en kostnadsfri e-tjänst som visar att du är vaccinerad mot, har testat negativt för eller tillfrisknat från covid-19. Covid-bevis ska underlätta vid resor och evenemang.

Läs mer om Covidbeviset och hur det är tänkt att fungera.