Vincent Jonsson, Rasmus Sköld, John Snejder, Hedvig Rahm och Hanna Carlsson.

Återbruk en självklar sak för bild och form-grupperna

Hos bild och form på Kulturskolan är återbruk en självklarhet. Här får allt ifrån tygrester och spillvirke till gamla cyklar nytt liv.

#hållbaravadstena

Det är full aktivitet i lokalen. Någon klipper tyg. Någon sågar i metall. Det klistras, skruvas och målas. Vi befinner oss i bild och form-lokalen på Kulturskolan, inrymd i samma hus som Birgittasalen.
– Vi jobbar med ett projekt just nu. Det ska bli ett stort draperi till ett grupprum på Birgittaskolan här intill. Det är en utsmyckning, men ska också ha en ljuddämpande effekt, berättar bildläraren Rasmus Sköld.

Elev och lärare letar tygstycken i två palstsäckar.

Hedvig Rahm och Rasmus Sköld botaniserar bland tygstycken i två stora säckar.

Draperiet tillverkas av gamla överblivna tygstycken, som en mamma till en av eleverna skänkt. Det är ett par säckar fulla med tyg, kanske från en möbeltapetserare. Nu växer ett collage av olika symboler och figurer fram.

Samtidigt som arbetet med draperiet pågår även tillverkning av en lådbil och en tröska. Där används delar från gamla cyklar och barnvagnar, samt spillvirke.
– Vi brukar få plocka ur en container på snickeriet, säger Rasmus Sköld.

Den ena lådbilstillverkaren är John Snejder, en av dem som varit med i bild och form längst. Vad tycker då han är det bästa med onsdagseftermiddagarna på Kulturskolan?
– Att träffa kompisar och bygga saker.

Eleverna sitter och står kring bord och jobbar med textil.

Det pågår mycket arbete parallellt i bild och form-salen.

Rasmus Sköld har tre grupper, med barn och ungdomar upp till gymnasieålder. Eleverna får skapa på många sätt. Måleri, skulptur, textil.
– Vi har några idéer inför varje termin, men sedan kan det komma upp en del uppdrag och projekt som vi jobbar med. Skillnaden mot i skolan är att här kan man få hålla på med ett projekt länge, kanske ett par månader om det skulle  behövas, förklarar Sköld.

Återbruk är en naturlig del av verksamheten. Rasmus pekar på en låda med tavelramar av olika slag. Enkla, pråliga, mittemellan.
– Där gör vi så att eleverna får måla en bild som de tycker passar för just den utvalda ramen. Vi utgår alltså från ramen.

Nyligen, inför en konsert med musikeleverna på Kulturskolan, tillverkades också några speciella instrument av gamla konservburkar från skolköket, papprör och annat.

Under kursen får eleverna också testa olika tekniker och uttryck.
– Vi brukar till exempel alltid ge oss ut och måla i början av höstterminen, berättar Rasmus.

Två killar med hörselkåpor skruvar och monterar.

John Snejder och Vincent Jonsson tycker bäst om att bygga.