r´Richard sitter på bänk omgärdad av buskar

Länk-bänken vid Strandpromenaden blev verklighet efter ett initiativ från Richard Lindgren.

Richard sätter fokus på psykisk ohälsa på sitt eget sätt

Han kraschade i juni 2008. Då hade Richard Lindgren länge mått allt sämre, men hållit fasaden uppe. I dag har han lärt känna sig själv och hantera de mörka känslorna på ett annat sätt. Och för honom har det blivit en mission att jobba mot psykisk ohälsa.

Vi träffas vid den röda bänken på Strandpromenaden, alldeles i närheten av Pumphuset. Det är kommunens första ”länk-bänk”, ett ställe där människor ska inspireras att prata med varandra. Hjälpa varandra. Den står där tack vare Richard Lindgren, som fick upp ögonen för så kallade vänskapsbänkar i Skåne. Vadstenas länk-bänk invigdes på Nationaldagen, efter att politikerna i kommunen nappat på idén.

– Det har varit många positiva kommentarer om initiativet, säger Richard, som länge varit en förespråkare för att psykisk ohälsa ska vara naturligt att prata om.

Stort steg söka hjälp

Det kan hänga ihop med att han själv inte gjorde det när hans tillvaro började rasa. Han höll skenet uppe, vilket han att tror många gör.
– Du har ditt jobb, går till affären och lever som vanligt, men inuti skriker du efter hjälp.

Steget att söka hjälp kan emellertid vara stort för många människor. Så var det för Richard.
– Utåt sett var det ingen som såg, men min fru märkte trenden och såg hur det blev värre och värre och till slut gav hon mig ett ultimatum. Jag skulle boka en tid på vårdcentralen, annars skulle hon lämna mig.

Försöker undvika stress

Richard sökte hjälp, fick träffa en terapeut, men då var hans mående redan på botten. Det var den där dagen i juni 2008. Han blev sjukskriven, en sjukskrivning som vara i ett helt år.  Men terapin hjälpte, han har så småningom fått verktyg för att bearbeta de destruktiva känslorna.
Han hade som sagt hållit tyst om sin psykiska hälsa under många år, men lärde han sig att prata om saken och är numera väldigt öppen. Det kan, hoppas han, hjälpa någon annan.
– När jag är öppen, så är andra också öppna mot mig.

Det har funnits tuffa perioder flera gånger sedan dess, men att ha lärt känna sig själv på djupet har varit till stor hjälp. Struktur är något han prioriterar. Stress försöker han undvika.
– Nu gör jag det här, då får annat stå åt sidan. Det gäller att plocka bort saker och förstå att allt inte behöver vara perfekt alltid.

Rickard lutar sig mot björk, röd bänk syns i bakgrunden

Förmedlar budskap

Richard vill också hålla sig sysselsatt. Han började fotografera ett par år efter sjukskrivningen. Det var, förklarar han, lite terapeutiskt, ett sätt att komma hemifrån och ägna sina tankar åt annat.
– Det är mycket mörker på bilderna jag tog i början. Det var mina tankar som syntes i bilderna.
Han har utvecklat sig som fotograf, har nu medverkat på Vadstena konstrunda ett antal gånger. Det är alltid tufft inför utställningarna, men det ger honom mycket. Han får bra respons, många samtal och passar på att förmedla olika budskap om psykisk ohälsa.

Sedan har han också sina cykelprojekt. Under sommaren 2022 cyklade han runt och besökte att antal fontänhus och det var då han blev uppmärksammad på de tidigare nämnda vänskapsbänkarna. 2018 cyklade han ner till Paris, för att ta ett annat exempel. Det har varit ett projekt per sommar.

Stöttas av företag

Under sina turer har han samlat in pengar till olika organisationer som jobbar med psykisk hälsa och ohälsa.
– Jag har blivit lite mer avslappnad även med cykelprojekten, Jag jämför mig inte med någon annan, tar det i mitt tempo och på mitt sätt och om det skulle vara så att jag inte når hela vägen så får det vara så.

Cyklingen, precis som fotobiten, tar mycket tid och kostar förstås en del också. Richard är noga med att hans intressen, fotokonsten och cyklingen, inte ska drabba honom eller familjen ekonomiskt, något som han skulle må dåligt av. Han är därför oerhört tacksam över att han har några sponsorer, företag i Vadstena, som bidrar ekonomiskt.
– De tycker att det arbete jag gör är viktigt.