Dags att söka feriepraktik inför sommaren

Nu öppnar vi ansökan till årets feriepraktik i Vadstena kommun. Du som är från 16 till 19 år kan få möjlighet till tre veckors sommarjobb.

För att kunna söka ska du ha fyllt 16 år vid feriepraktikens start. Du får vara som äldst 19 år vid feriepraktikens början.  Du ska också vara folkbokförd i Vadstena kommun.

Feriepraktiken är under tre veckor, max 90 timmar under den perioden. Ersättningen kommer att vara 101 kronor i timmen för person under 18 år. Över 18 år utgår en ersättning av 125 kronor i timmen. I lönen ingår semesterersättning.

Du ges möjlighet att önska tre olika alternativ. Om de skulle vara fler sökande än arbetsplatser kommer en utlottning att ske. Alla är garanterade att få ett svar huruvida man fått feriepraktik eller inte i slutet av april.

Denna sommar kommer feriepraktiken vara en treveckorsperiod någon gång under veckorna 25–32. De kommer inte finnas möjlighet att önska veckor eller byta veckor.

De områden som du i år kan feriepraktisera inom är följande:

 • Fritidscentrum:
  Att feriepraktisera vid Fritidscentrum innebär att vara i den dagliga verksamheten och hjälpa till med vardagens rutiner. Fritidscentrum vänder sig till barn och ungdomar i Vadstena där du tillsammans med andra får delta i de olika aktiviteterna och vara en del av den.
 • Kultur och fritid, aktivitetsvärd:
  Under tre veckor, tillsammans med andra ungdomar som ferie praktiserar kommer ni skapa aktiviteter som ni sedan tillsammans genomför med barn i olika åldrar i Vadstena. Sommaren 2023 genomfördes aktivitetsveckan med ungdomar som feriepraktiserade. En uppskattad aktivitet för Vadstenas barn.
 • Vadstena bibliotek:
  Under din feriepraktik kommer du tillsammans med personal göra bibliotekssysslor och vara behjälplig vid evenemang och andra aktiviteter som görs vid biblioteket.
 • InfoCenter:
  Under feriepraktiken får du möta människor som söker information samt att vara behjälplig med andra sysslor som behöver göras vid Infocenter under sommaren.  
 • Kök:
  Vid feriepraktik inom kök kommer du tillsammans med personalen förbereda och hjälpa till med tillagning och efterarbete. Feriepraktiken finns inom storkök.
 • Vård och omsorg:
  Under dina tre veckor inom vård och omsorg i Vadstena kommun kommer du att få jobba nära de äldre med att ge dom en guldkant i vardagen. Det kan vara allt från att läsa tidningen, ta promenader, spela spel eller bara ha ett samtal.
 • Förskola:
  Vid feriepraktik inom kommunens förskolor så kommer du att finnas nära barnen. Att leka, spela spel, sjunga eller det som för dagen finns att göra. Du jobbar tillsammans med kollegor.
 • Arbetsmarknadsenheten:
  Att ha feriepraktik vid Arbetsmarknadsenheten kommer att innebära att det finns möjlighet att jobba både inne och ute. Vi har olika aktiviteter som både kan anpassas och utmana. Vi utför uppdrag som biltvättar, klippa gräs, odling, sömnad, bakning och mycket annat.

Vid vissa arbetsplatser kan det behöva göras en kontroll av ditt belastningsregister, t.ex. när det gäller jobb med människor.

Skola eller förskola, e-tjänst | Polismyndigheten (polisen.se)

Barn i annan verksamhet, e-tjänst | Polismyndigheten (polisen.se)

Är en kontroll aktuell kommer du få information om det när du får erbjudande om feriepraktik inom Vadstena kommun.


Du är välkommen att inkomma med din ansökan om feriepraktik vid Vadstena kommun.

Sista ansökningsdagen är den 17 mars – fyll i formuläret och skicka in via mejladressen nedan. 

LADDA NER ANSÖKNINGSBLANKETT

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till:
Ottilia Fernlund vid VIA Vadstena.
ottilia.fernlund@vadstena.se eller 010-234 70 17