Henrik Hendeby utanför kommunhuset

Henrik Hendeby är valsamordnare i Vadstena.

Inför valet i Vadstena – frågor och svar

Valet 2022 närmar sig. Henrik Hendeby, valsamordnare i Vadstena kommun, svarar här på några frågor om hur val och röstning fungerar.

När är valdagen?
– Söndagen den 11 september är det val till riksdagen samt kommun- och regionfullmäktige.

När kan man börja rösta?
– Förtidsröstningen startar onsdagen den 24 augusti. Vi har en ny lokal för förtidsröstningen i år, Godtemplargården (IOGT-lokalen) på Stockmakaregatan 8.

IOGT-gården utifrån.

Vilka tider är förtidsröstningen öppen?
– Det är öppet klockan 11.30 – 18.00 måndag till fredag och 10.00 – 14.00 på helgerna. Du kan dock förtidsrösta i vilken lokal som helst för förtidsröstning i landet.

När är vallokalerna öppna på valdagen?
– Det är öppet 8.00 – 20.00.

Hur vet jag i vilken lokal jag ska rösta?
– Det står på det röstkort du får hem i brevlådan drygt tre veckor före valet. Röstkortet skickas alltid till den adress där du är folkbokförd. Om du inte får något röstkort, kontakta kommunen servicecenter på 010-234 71 00, alternativt länsstyrelsen, så kan du få ett dubblettröstkort skickat.

Behövs det något mer än röstkort för att få rösta?
– Ja, du måste kunna styrka din identitet med en id-handling, som körkort, pass eller tjänstelegitimation. Om du inte har någon id-handling kan du ha med en annan person som kan intyga vem du är, men då måste denna person kunna styrka sin egen identitet med legitimation.

Går det att rösta med bud?
– Ja, om en person inte kan ta sig till röstningslokalen, på grund av hög ålder, sjukdom eller funktionshinder inte kan ta sig till ett röstmottagningsställe finns möjlighet att rösta med bud. Det behövs ett särskilt kuvert och du måste ha ett bud och ett vittne.

Läs mer på: Rösta med bud – Valmyndigheten

Vad är ambullerande röstmottagare?
­– Det är en kostnadsfri tjänst för personer som inte kan ta sig till röstningslokalen, på grund av hög ålder, sjukdom eller funktionshinder.  Du får besök av två röstmottagare, som kommer hem till dig. Det är samma regler vad gäller röstkort och ID-kontroll som i en vanlig vallokal.

Hur bokar man ambullerande röstmottagare?
– Du kontaktar kommunens växel (010-234 70 00) och frågar efter valsamordnaren.

Är vallokalerna anpassade för rörelsehindrade personer?
– Ja, Det är alla röstmottagningsställen.

Kan jag följa rösträkningen på något sätt?
– Ja, på Valmyndighetens hemsida val.se redovisas siffrorna distrikt för distrikt så fort rösterna är räknade på valkvällen.

När kan vi förväntas oss ett valresultat för Vadstena kommun?`
– Under valnatten kommer ett preliminärt resultat, men sent inkomna förtidsröster räknas först på onsdagen efter valet.
– Länsstyrelsen svarar för den slutgiltiga rösträkningen som påbörjas måndag efter valdagen. Valmyndigheten fastställer resultatet i valet till riksdagen cirka en vecka efter valdagen och länsstyrelsen fastställer resultaten i region- och kommunfullmäktige cirka två veckor efter valdagen.

Läs mer om valresultat: Valmyndigheten om valresultat