Vadstena lucia tillbaka 2023

Det blev ingen luciakröning i klosterkyrkan i år, men 2023 väcks traditionen till liv igen. Då under ledning av Kulturskolan.

Orsaken till att det inte blev någon luciakröning och konsert var att inte tillräckligt många av niorna på Petrus Magniskolan kunde vara med.

Anna Gullman, lärare på Kulturskolan, tycker att ungdomarna fick oförtjänt kritik på sociala medier när det blev känt att luciatåget blivit inställt.
– Det är inte alls sant att ungdomarna är ointresserade. De har en otrolig kraft, men man måste förstå att förutsättningarna förändrats.

Därför är det, framhåller Anna Gullman, oerhört viktigt att luciaprojektet anpassas utifrån ungdomarna nu när Kulturskolan ska ansvara för luciaprojektet.
– Vi ser det som ett långsiktigt arbete och vill att det återigen ska bli en tradition, men det måste fungera ihop med elevernas vardag och skolan, förklarar Anna Gullman.

Hur upplägget mer exakt kommer att vara är inte klart, men hon räknar med att repetitioner ska  starta redan tidigt på höstterminen.
– Det gäller att komma igång i tid, för det här är inget man trollar ihop på två veckor. Jag ser det som ett projekt under hela hösten.