Ny chans att söka pengar från stiftelse i Vadstena

Den 30 november är sista dag att ansöka om pengar från Karin E. Regnstrands stiftelse. 

Stiftelsen, som grundades 1945, ska främja vård och uppfostran av barn och ungdom, lämna understöd för beredande av undervisning och utbildning eller utöva hjälpverksamhet i Vadstena.

Med andra ord kan den som inte får vardagen att gå ihop ekonomiskt söka stöd om den är folkbokförd i Vadstena.
Det kan också de som studerar, det gäller även den som tidigare har varit folkbokförd  i Vadstena men på grund av studierna måste vara folkbokförd  på annan ort. Bidrag kan även ges till föreningar och organisationer som har sin verksamhet  i kommunen.

Här några exempel på vad stiftelsen lämnat bidrag till under senare år:
Skrivbord och dator att användas för studier, resekostnader i samband med studier på annan ort, barncyklar, bidrag till undervisningsmaterial för scouterna, stöd till omkostnader för distansstudier för ungdomar och unga vuxna.

Bidrag har även getts till kurser i ledarskap för ungdomar, hjälp till glasögon och tandvård, pedagogisk teaterverksamhet för barn och unga, inköp av vinterkläder och möbler, utvecklandet av ett interaktivt pedagogiskt museiprojekt för barn och ungdom.

ANSÖK HÄR


Om Karin Eleonora Regnstrand:

Hon var barnbarns barn till Olof Regnstrand, kronoinspektor, som bland annat är känd för att 1825 ha låtit uppföra den salong som så småningom blev det som i dag heter Vadstena Gamla Teater.

Gammal porträttbild av Karin Regnstrand

Karin Eleonora föddes i Stockholm 1886

Hon utbildade sig till lärarinna och hade bland annat tjänst på den privata Ahlströmska skolan för flickor som startades 1902 av lingvisten Anna Ahlström.  1926 fick skolan namnet Nya Elementarskolan för flickor

Karin Eleonora Regnstrand var mycket djupt engagerad i arbets- och lönevillkoren för lärarinnor vid de privata skolorna.
I en artikel i Fredrika Bremerförbundets tidskrift Hertha skriver hon i december 1919 om de usla lönerna och kräver att lärarinnornas ställning i ekonomiskt, rättsligt och socialt hänseende ska höjas.

Hon gifte sig aldrig och avled den 9 januari 1945 ett par månader före sin 59-årsdag. I september samma år bildades Karin E. Regnstrands stiftelse.