KF-ordförande Jenny Bytander ser fram emot webbsändningarna från kommunfullmäktige.

Premiär för webbsändning från kommunfullmäktige

Nu är tekniken äntligen på plats i Medborgarsalen och det är dags för webbsändning av kommunfullmäktiges sammanträde. Det första den 23 april.

Idén om webbsända kf-sammanträden väcktes för några år sedan.

– Pandemin gjorde oss uppmärksamma på både behovet och möjligheterna kring webbsändning av kommunfullmäktiges sammanträden. Det har tagit lite tid att göra alla förberedelser, men nu är vi framme vid premiärsändning vilket känns jätteroligt, säger biträdande kommundirektör Martin Berry.

Han ser flera värden i att ge kommuninvånarna möjlighet att på ett smidigt sätt följa kommunfullmäktige.

– Att webbsända fullmäktiges sammanträden är ett bra sätt att tillgängliggöra både politiska beslut och den politiska debatten för allmänhet och media. Jag tror att det är viktigt att synliggöra de demokratiska processerna även mellan de allmänna valen.

Även kommunfullmäktiges ordförande Jenny Bytander (S) ser fram emot sändningarna.
– Det känns spännande! Nu kommer alla som har lust och intresse kunna följa vad vi gör och beslutar, utan att behöva vara på plats. Det kan förhoppningsvis öka engagemanget och kanske skapa lite mer debatt och diskussion.

Webbsändningarna innebär också att man fått införa en del nya förhållningsregler, vilket krävs för det tekniska systemet som används. Som besökare eller tittare kan du till exempel i realtid se vilka som röstat – och hur.
Det blir också begränsningar i hur länge politikerna får ha ordet. Ett anförande får vara max fem minuter, en replik två minuter.
Jenny Bytander ser flera fördelar. Inte bara att hon och hennes kollegor kanske tänker till lite extra när de kliver upp i talarstolen.
– Det blir också tydligt och effektivt. Det gillar jag.


Om du inte kan se livesändningen, så finns möjlighet att titta på inspelningen under två veckor efter sammanträdesdatum.