Telefonnummer i akuta lägen

Om du eller en anhörig behöver hjälp i en akut situation finns hjälp eller stöd att få. Här hittar du viktiga telefonnummer och chattar.

SOS Alarm

Hit ringer du om du är i en akut nödsituation och behöver hjälp på en gång. Beroende på vad det gäller så kan du få hjälp av till exempel ambulans, brandkår eller polis.
Telefon: 112

1177 Vårdguiden

1177 Vårdguiden svarar på dina frågor, bedömer ditt behov av vård, ger dig råd och hänvisar dig till rätt vårdmottagning när så behövs. 1177 Vårdguiden är öppen dygnet runt.
Telefon: 1177

Socialjour

När socialkontoret är stängt och du behöver hjälp med akuta sociala frågor kan du vända dig till socialjouren. Socialjouren ger dig akut hjälp och stöd på kvällar, nätter och helger i frågor som inte kan vänta till nästkommande vardag. Socialjouren i Vadstena samarbetar med Linköpings kommun.
Telefon: 013-20 75 26

Krisgrupp

Vid behov av krisstöd vid allvarlig händelse kan kommen ge psykiskt och socialt omsorgstagande när samhällets ordinarie resurser inte räcker till. Krisstödsgruppen kallas ut av ansvariga inom kommunen och kan vid behov upprätta stödcentrum. För att komma i kontakt med krisstöd ringer du samma nummer som till socialjouren.
Telefon: 013-20 75 26

Psykiatrisk akutmottagning

Behöver du eller någon i din närhet snabb psykiatrisk hjälp ska du vända dig till landstinget och avdelning 40 på Universitetssjukhuset i Linköping. De har öppet dygnet runt.
Telefon: 010-103 10 11

Barnens hjälptelefon, BRIS

BRIS erbjuder stöd via chatt, mejl och telefon till barn och unga upp till 18 år. Telefonen är öppen för samtal varje dag kl. 14-21. Telefonsamtalen syns inte på telefonräkningen.

Barn och unga kan maila BRIS när som helst under dygnet via deras hemsida. Det kan ta tre till fyra dagar innan någon svarar på mailet. BRIS läser och svarar på alla mail som kommer in till dem.
Telefon: 116 111

BRIS vuxentelefon om barn

BRIS tar emot samtal från vuxna som behöver någon att prata med kring frågor och oro som rör barn. Du kan ringa till BRIS vuxentelefon oavsett om det rör dina egna eller andras barn. Samtalet kostar som ett vanligt telefonsamtal.
Telefon: 0771-50 50 50 Vardagar kl. 9-12

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en chattjour för barn och unga upp till 25 år som drivs av Röda Korsets Ungdomsförbund. Oavsett vem du är eller var du befinner dig så kan du chatta med oss. Hos oss är du anonym och de som svarar i chatten är också det. Vi är inga psykologer eller experter, bara andra unga människor som finns här för dig när du behöver det.

Chatjour på Jourhavande kompis hemsida. Öppettider: 18-21 vardagar, 14-17 helger.

UMO – Ungdomsmottagningen på nätet

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du få svar och stöd när du känner dig nere.

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för den som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Anhöriga och närstående kan också ringa. Man kan ringa dygnet runt och samtalet är gratis. Samtalet syns inte på telefonräkningen.
Telefon: 020-50 50 50

Motala kvinnojour

Motala kvinnojour kan ge dig som kvinna stöd och hjälp om du blir utsatt för våld, behöver skyddat boende eller blivit utsatt för sexuella övergrepp.
Telefon: 0141-512 00

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren är en ideell förening som ger stöd till personer som utsatts för brott, blivit vittne till brott eller är anhörig eller närstående till brottsoffer. Dit kan man ringa och vara anonym om man vill och få stöd och information.
Telefon: 0200-21 20 19

HBTQ-jouren

RFSL, Riksförbundet för homusexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, är en ideell organisation. Deras målsättning är att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtq-personer, precis som för alla andra i samhället.
Telefon: 08-501 62 900

Nationella hjälplinjen

Hit kan man ringa om man har en psykisk kris eller befinner sig i en annan svår livssituation, för att få rådgivning och stöd.
Telefon: 020-22 00 60

Mansmottagning

Män som använt våld i en nära relation eller själv är eller har blivit utsatta för våld i en nära relation kan själva vända sig till Mansmottagningen som finns i Linköping. Mansmottagningen tar emot män som fyllt 18 år men kan också hjälpa till att förmedla kontakter för yngre.
Telefon: 013-20 52 10