Mat i äldreomsorgen

Att få äta en god mat är något som vi vill att de äldre ska se fram emot varje dag. I Vadstenas äldreomsorg strävar vi efter att måltiden ska vara en positiv upplevelse på dagen.

Varje dag lagar centralköket Culinar hög kvalitativ mat till våra boenden inom äldreomsorgen. Detta gör de med närproducerade produkter i fokus. Totalt har de avtal med åtta lokala livsmedelsproducenter som regelbundet levererar råvaror till centralköket.

Utöver de tre huvudmålen, frukost, lunch och middag, serveras på boendena också mellanmål och fika. Avdelningarna kan själva laga mat efter önskemål från de boende, till exempel kan det vara grillning, pizzabuffé eller tacos. Självklart serveras påsk-och julmat vid dessa högtider, semla på fettisdag, kanelbulle på kanelbullens dag och våfflor på våffeldagen. Som boende väljer man själv om man vill äta i din lägenhet eller tillsammans med de andra i matsalen.

Personalen på boendena strävar alltid efter att skapa en så trevlig måltidsmiljö som möjligt i de gemensamma matsalarna.

I kommunen finns en framtagen kostpolicy. I den står bland annat att alla måltider som serveras inom kommunen ska sträva efter att uppfylla det som Livsmedelsverket har valt att kalla “Den värdefulla måltiden”.

Livsmedelverket modell “Den värdefulla måltiden”