Bröllopsring och två händer under vigsel

Borgerlig vigsel

Vadstena är en populär ort att gifta sig i. Kommunen har därför flera vigselförrättare som kan hjälpa till. Ceremonin kan vara kort, men den går även att utforma den på olika sätt efter brudparets egna önskemål. Vigselförrättaren hjälper gärna till.  Före och efter den officiella delen kan ni lägga till både dikter och musik. Vigseln kan ske med bara brudparet och två vittnen närvarande, men det går även att ordna en större festlighet med många gäster.

Vittnen

Två vittnen måste vara med under vigselakten och direkt efteråt skriva under protokollet. Lägsta ålder för vittnen är 18 år. Har ni inga egna vittnen kan några av kommunens tjänstepersoner (under vardagar) vara vittnen.

Plats för vigseln

Det är populärt att gifta sig i Vadstena Rådhus, men ni kan även välja en annan plats. Ni bestämmer själva plats och kontaktar sedan vigselförrättaren för övriga detaljer. Om ni önskar Rådhuset så kontaktar ni vigselförrättaren i god tid för att göra en bokning.

Kostnad

Kommunen står för ersättning till vigselförrättaren. Kommunen bjuder även på kostnaden för Rådhuset. Om brudparet önskar hålla ceremonin utanför Vadstena tätort står brudparet för vigselförrättarens reseersättning. Den är för närvarande runt 25 kr milen.

Förberedelser inför vigseln

Innan vigseln måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. När hindersprövningen är klar utfärdar Skatteverket “Intyg om hindersprövning” samt ”Intyg om hindersprövning”. Intygen ska skickas i god tid till  vigselförrättaren som förbereder ett protokoll samt direkt efter vigseln skickar underlagen vidare till Skatteverket och Länsstyrelsen. Observera att intygen bara är giltiga under fyra månader.

Kontakta vigselförrättaren

För att boka tid och plats för vigsel kontaktar du någon av vigselförrättarna direkt via telefon eller e-post.

Boka i god tid! Det är populärt att gifta sig i Vadstena.