Barnet i staden – 1

BARNET I STADEN
En miniutställning av de kommunala förskolorna i Vadstena kommun


Gullvivan – Villekulla

Tillsammans med barnen har vi rest bland populärkulturens figurer. Barnens intresse har varit riktat mot olika figurer som man kan finna i sagornas värld, men även bland film och tv-spel.

Barnen har använt sig av ett material som heter plastilina. Det är en giftfri leklera som är tillverkad av vegetabiliska oljor.
Det magiska med plastilina är att den kan användas gång på gång utan att förlora sin elasticitet. Att plastilina är ett material som går att leka och skapa med utan att den torkar utgör en viktig del i vårt arbete med hållbar utveckling att använda de resurser vi har. Förnya och förändra, inte kasta och köpa nytt.

Barnen berättar vad de skapar och vad de tycker om samtalen kring det runda bordet på avdelningen där leran finns hörs barnens frågor till varann och berättar om figurernas egenskaper färger och former.
Barnen använder sig av kakelplattor som de placerar sina verk på. ’kakelplattorna skapar möjligheter för barnen att självständigt kunna bära sina arbeten till och från olika platser, några barn berättar om sitt skapande:

“Jag tar första rosa sen vit sen svart sen röd, så gör man ögon. Jag har drömt en mardröm om hur man gör ögon.”

“Jag gör Star Wars. Jag vet inte vad den heter, de vita heter Stormtrooper. Jag har också gjort ett lasersvärd. Det är Luks lasersvärd.”

“Jag gjorde Hulken med den här” och pekar på ett lerverktyg i plast.

Ett barn önskade att få lyssna på en låt med Minionerna då satte skapandet igång, och en Minion växte fram.


Karta: Barnet i staden