God hälsa

Det är viktigt att ta hand om både sin fysiska och psykiska hälsa. Det finns konkreta saker du kan göra för att påverka hur du mår. Du stärker din fysiska hälsa genom att vara fysiskt aktiv, äta hälsosam mat, undvika droger och dricka måttligt med alkohol. För att stärka din psykiska hälsa kan du dessutom testa råden i ABC för god psykisk hälsa, som du kan läsa mer om här nedan.

ABC för god psykisk hälsa

ABC-modellen för god psykisk hälsa kommer från början från Australien.
ABC står för Act – Belong – Commit
Act: Göra något aktivt. Exempel på fysisk aktivitet är att ta en promenad, dans, jobba i trädgården. Man kan också vara mentalt aktiv genom att till exempel läsa en bok eller lösa ett korsord. Ett tredje sätt att vara aktiv på är att vara andligt aktiv genom att till exempel delta i en gudstjänst, utöva yoga.

Belong: Göra något tillsammans. Sociala aktiviteter kan handla om att umgås med vänner och familj. Det kan också vara att gå med i en bokcirkel eller börja en kurs eller delta i aktiviteter i där du bor. Det kan också vara att gå med i en förening eller gemenskap på internet.

Commit: Göra något meningsfullt. Att göra något meningsfullt handlar om att göra sådant som ger dig en känsla av att du har ett syfte i livet. Det kan vara att lyckas med en uppgift eller att arbeta frivilligt och hjälpa andra. Det kan vara att vara involverad i en aktivitet, organisation eller fråga.

På 1177 Vårdguiden finns mer information om ABC för god psykisk hälsa. Här finns även digitala självtester man kan göra för att se sin nuvarande aktivitetsnivå och fundera över vad man skulle vilja göra eller engagera sig i framöver.

Aktiviteter i eller runt om Vadstena

Inom Vadstena kommun finns det många olika aktiviteter och verksamheter att ta del av som kan främja din fysiska och psykiska hälsa. Här följer en lista över några av dessa:

Guldhjärtat Fontänhus

Aktiviteter: Vi fikar, spelar spel, pratar och umgås. För dig som vill ha gemenskap, som känner sig ensam och för dig som hamnat i eller riskerar att hamna i psykisk ohälsa och ofrivillig ensamhet. Mer information finns på deras webbsida. 
När: Måndagar kl 16-18
Var: Motala Fontänhus

Korpen Vadstena

Aktiviteter: En träningsanläggning med både gym och pass. En del pass är särskilt anpassade till seniorer. Mer information finns på deras webbsida.
Kontakt: Pernilla Redin
Mail: kansli@korpenvadstena.se
Telefon: 0143-101 96

Lf 1831 Gustaf Wasa av IOGT-NTO

Aktiviteter: Föreningen erbjuder bland annat studiecirklar, bokcirklar, stickcafé, gubbträffar och ibland anordnas utflykter eller lokala arrangemang. För mer info kontakta Bengt Nygren som är kontaktperson, uppgifter här nedan.
Mail: bengtnyberg814@gmail.com
Telefon: 070-244 70 02

Rörelseskola

Aktiviteter: Lär dig stödja kroppen och förbättra hjärnfunktionen. 8 veckors kurs med start hösten 2023. För mer information, maila till fiahobbs@gmail.com
Mail: fiahobbs@gmail.com

Senioruniversitet Motala Vadstena

Aktiviteter: Föreningen erbjuder olika kurser, aktiviteter, resor och social gemenskap genomförda av seniorer för seniorer. Exempel på aktiviteter är tipspromenader, guidade vandringar, datakurser, språkkurser med mera.  Mer information finns på deras webbsida.
Mail: sumotala@folkuniversitetet.se
Telefon: 0141-47 47 02

SPF Seniorerna S:t Birgitta Vadstena

Aktiviteter: En pensionärsförening för alla som har pension. Erbjuder bland annat olika föredrag, samkväm, cirklar, musik, quiz, boule, vandringar, naturupplevelser, lättgympa, släktforskning och filmvisning. Mer information finns på deras webbsida.
Kontakt: Göran Westerberg
Mail: goranwesterberg46@gmail.com
Telefon: 073-3523041

Stödfika för livskämpar

Aktiviteter: Fika tillsammans med samtal om hur man mår och hur man hittar verktyg för att må bättre. Samtal för att minska tabun och stigman kring suicid. Mer information finns på deras webbsida. 
Kontakt: Bo Aronsson eller Elisabet Haglund
Telefon:  0736–20 78 92 eller 073-219 14 07

Träffpunkt Wasagården

Aktiviteter: Möjlighet att träffas, fika och umgås.  Få hjälp med IT och titta på olika former av hjälpmedel och smarta boendelösningar.
Kontakt: Ebba Reeder eller Kicki Gustavsson
Mail: ebba.reeder@vadstena.se eller kicki.gustavsson@vadstena.se
Telefon: 010-234 71 27

Träningsfilmer för äldre

Fysisk träning är viktig både för den fysiska och psykiska hälsan. Har man svårt att komma ut och träna finns det numera goda möjlighet att träna hemifrån. På kommunens webbplats finns ett antal träningsfilmer att ta del av.