Toastol samt kiss, bajs och toalettpapper och texten att spola rätt är lätt.

Tack för att du tar hand om vårt vatten.

Världstoalettdagen: Fortfarande hamnar fel saker i toaletten

Bara kiss, bajs och toalettpapper hör hemma i toaletten. Men tyvärr spolas det ner mycket annat. Som våtservetter, hushållspapper, tamponger och tops.

#hallbaravadstena

Den 19 november är den Världstoalettdagen, en officiell FN-dag, en dag då globala sanitetsfrågor står i fokus.  Något som  uppmärksammas särskilt är att cirka 2,5 miljarder människor i värdedn saknar tillgång till toalett.

Detta problem har vi inte i Sverige, här är det stora bekymret istället att det spolas ner fel saker i toaletterna. Vi ställde några frågor till Anna-Carin Pålsson, processingenjör vid vatten- och avfallsenheten, som är gemensam för Motala och Vadstena.

Varför är det så viktigt att inte spola ner fel saker i toaletten?

– Vattnet från våra toaletter ska pumpas vidare i ledningar via pumpstationer långa sträckor ända tills det når ett reningsverk. Om en massa skräp spolas ner så kan det trassla in sig i pumparna och i värsta fall kan pumparna stanna helt och det är ju inte så lyckat.

– Något som man inte tänker på är att hår är ett väldigt starkt material som kan ställa till problem. Så när du gör rent din hårborste eller klipper dig så släng inte håret i toan utan i en papperskorg.

– Ett tips är att alltid ha en papperskorg på toan för allt skräp som våtservetter, tops, tandtråd ja listan kan göras lång, men om man tänker bara kiss bajs och toapapper i toan så är det enkelt.

Överblicksbild över reningsverket.

Vadstena reningsverk.

Hur är det med mediciner och kemikalier?

– Överblivna mediciner däremot ska lämnas tillbaka till apotek och lösningsmedel och andra kemikalier ska lämnas till en återvinningscentral. Giftiga ämnen kan ju också störa den känsliga reningsprocesserna i reningsverken så de inte fungerar som de ska.

Det är bara kiss, bajs och toalettpapper som är okej, ändå spolas det ner så mycket annat. Varför tror du att det är så?

– Det kan till och med vara så att man inte ens tänker på att vi har reningsverk i våra kommuner och att allt bara försvinner ner i avloppet. Så den här dagen vill vi passa på att påminna om att alla kan hjälpa oss med att rent vatten släpps ut från reningsverken till våra sjöar, genom att bara spola ner kiss, bajs och toapapper.

– Vi brukar tillägga att det som har passerat kroppen är ok att spola ner också.

Vad syftar Världstoalettdagen till?

– Vi tar våra toaletter och reningsverk här i Sverige för en självklarhet men en stor del av jordens befolkning saknar tillgång till säkra hygienresurser vilket ger effekter på både deras utveckling och hälsa. Jag tror att vi har svårt att föreställa oss hur det skulle vara att leva under sådana villkor och vi ska vara tacksamma för det jobb som görs med vårt vatten och avlopp här i Sverige.