Kockarna Matilda och Jenny står vid en bänk och jobbar tillsammans med Tomas Diederichsen

Matilda Källstrand och Jenny Ingman hade finfrämmande i köket när kocken Tomas Diederichsen kom på besök.

Stjärnkock lagade mat på förskola i Vadstena

Han blev Årets kock 2011 och har kammat hem ett antal priser genom åren. I dag gästspelade Tomas Diederichsen på förskolan Blanka.

– Det blir en av mina barndomsfavoriter, höns med currysås och ris, fast på ett lite modernare sätt, svarar Tomas Diederichsen när han under en fikapaus får frågan vad han tänker servera till barnen på Blanka.
– Det blir biffar med 50 procent kikärtor, 50 procent kyckling.
Som tillbehör serveras limedressad äppel- och vitkålssallad med koriander. Dagen till ära blir det även efterrätt: Banandröm med kardemumma och äppelmos.

Orsaken till att han besöker en förskola i Vadstena är att Blanka i våras vann utmärkelsen Arla guldko och blev utsedda till “Bästa matglädjeförskola” i landet. Att få besök av Tomas Diedrichsen var en del av priset.
Han har tävlat mycket inom matlagning, vunnit ett antal priser, bland annat Årets kock 2011 och Sveriges köttkock. Han driver också en egen restaurang i Stockholms skärgård.

Tomas var på Blanka i två dagar, fick se hur man jobbar i köket. Det skiljer, enligt honom, ganska mycket på storkök och restaurang.
– Det är alltid spännande att komma ut och se hur man jobbar i andra verksamheter. Här är man verkligen i framkant.
Jenny Ingman, som jobbar i köket tillsammans med Matilda Källstrand, menar att det som kock går att hitta på mycket när man jobbar på en förskola.
– Det handlar om eget intresse. Vi snappar upp mycket får sociala medier, får inspiration.

Och besöket av Tomas Diedrichsen gav säkerligen också en del inspiration. Det kan nämnas att även vårdnadshavarna fick ett smakprov av den mat som deras barn fått till lunch.