Matilda Källstrand och Jenny Ingman är kockar på förskolan Blanka som gått till final i "Bästa matglädjeförskola".

Blanka till final − kan prisas för sin matglädje

Blanka var en av åtta nominerade, nu har förskolan i Vadstena gått till final och kan bli utsedd till “Bästa matglädjeförskola” i landet.

#hållbaravadstena

Köket på Förskolan Blanka är inbjudna till finalen, som kommer att hållas i Stockholm senare i vår. Där konkurrerar de med två andra förskolor om titeln “Bästa matglädjeförskola”.
Det Arla som ligger bakom tävlingen, där man uppmärksammar det offentliga köket genom att dela ut Arla guldko i fyra olika kategorier: “Bästa matglädjeförskola”, “Bästa matglädjeskola”, “Årets frukostlyft” samt “Bästa seniormatglädje”.

Ett lagarbete

Jenny Ingman och Matilda Källstrand, kockar på Blanka, blev glada redan i december, när de blev nominerade som en av åtta förskolor. Nu strålar de av glädje.
− Det här är jätteroligt för hela huset. Det är ett kvitto på att det vi jobbat med har funkat, säger Jenny Ingman och framhåller att det handlar om ett lagarbete.

− Vi jobbar tätt ihop med pedagogerna och alla är verkligen med, konstaterar Jenny.
− Vi har kaffebryggaren här i köket, det gör att vi kommer lite närmare varandra.

Blanka har sedan förskolan invigdes 2015 alltmer jobbat med måltidspedagogik som en självklar del av verksamheten.
− Det här har varit ett långsiktigt arbete, förklarar måltidschef Markus Gustafsson, som menar att det är givande delta i en tävling som Arla guldko, inte minst för att det innebär att personalen får gå igenom sin verksamhet grundligt och inse att de gör ett bra jobb.
Jenny Ingman håller med.
− Ja, det var lärorikt att skriva ansökan och få upp ögonen för vad vi gör och hur mycket vi faktiskt gör.

Handlar inte bara om mat

Måltidspedagogiken har många ingångar. Det handlar inte bara om att lära sig om mat, här inkluderas saker som färg- och formlära, enklare matematik och mycket annat.

Något som också prioriteras på förskolan är att minska matsvinnet. Som en del i detta har Blanka inlett ett samarbete med en mataffär i staden, dit barnen får gå tillsammans med en pedagog och hämta frukt och grönt som inte går att sälja. De får se att det går att äta den ena halvan av ett äpple, även om den andra blivit dålig.

Och en bit fänkål som ser lite trist ut på utsidan, kan ju faktiskt vara fin på insidan.
− Det öppnar ju upp för för att prata om andra saker, för det behöver ju inte handla bara om grönsaker, säger Jenny.

Den 8 maj är det alltså final i Stockholm. Något de ser fram emot. Dessförinnan kommer juryn, med medlemmar från bland annat kocklandslaget, att göra ett oanmält lunchbesök på förskolan.
− Det är jättebra att det gör det, så att tävlingen inte bara handlar om att kunna skriva en bra ansökan, säger Markus Gustafsson.