Montage: Måltidschef Markus Gustafsson framför Förskolan Blanka.

Måltidschef Markus Gustafsson är glad över att Förskolan Blanka uppmärksammas för sitt arbete med maten.

Förskola i Vadstena uppmärksammas för matglädje

Förskolan Blanka i Vadstena är en av åtta förskolor i landet som är nominerade till utmärkelsen “Bästa matglädjeförskola”.

#hållbaravadstena

Det är företaget Arla som uppmärksammar det offentliga köket genom att dela ut Arla Guldko i fyra olika kategorier: “Bästa matglädjeförskola”, “Bästa matglädjeskola”, “Årets frukostlyft” samt “Bästa seniormatglädje”.

Och bland de åtta semifinalisterna i förskolekategorin finns alltså Blanka i Vadstena kommun.
– Jag som måltidschef  är otroligt stolt över det jobb som läggs ner i våra kök och detta är ett bevis på att Vadstena är på rätt väg, säger Markus Gustafsson.
– Att vi väljer att laga vår mat så nära gästerna vi bara kan och ett nära samarbete mellan kök och skola/förskola är nyckeln till framgång.

Syftet med tävlingen är att hylla vardagshjältarna ute i våra offentliga kök, som Arla uttrycker det. Samtidigt är det ett sätt att sprida deras sätt att jobba med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik, så att fler kan bli inspirerade och sporrade.

Om några veckor kommer de tre finalisterna att offentliggöras och vinnaren utses sedan i maj. Blanka konkurrerar med förskolor i Järfälla, Eskilstuna, Vänersborg, Vårby, Norrahammar, Karlskrona och Partille.