Vadstena: Lokala gym tar ställning mot dopning

Under denna vecka är det Uppmärksamhetsvecka för problemen med dopning i samhället.
Flera av gymmen här i Vadstena kommer då manifestera mot dopning.

Användandet av förbjudna dopningspreparat som anabola steroider har ökat i Sverige och tvärtemot vad många tror är dopning i första hand inte ett idrottsrelaterat problem.
Det finns inga säkra siffror, men myndigheter och expertis är eniga om att minst 40 000 svenskar årligen tar anabola steroider. Ytterst få i denna grupp sysslar med elitidrott. Istället handlar det om motionärer på gym, som snabbt vill bygga muskler av estetiska skäl. Bruket skär genom alla åldersgrupper och socioekonomiska grupper och finns därför i stort sett överallt – även här i Vadstena

Dopning med anabola steroider är förbjudet i lag och Polisen har på senare år ägnat mer energi åt att bekämpa dopningen, eftersom man tydligt sett en koppling till organiserad brottslighet, narkotikaanvändning och våldsbrott.

Drygt 600 träningsanläggningar runtom i landet arbetar mot dopning med metoden ”100% ren hårdträning”. Metoden bygger på utbildning av gympersonal och samverkan mellan olika aktörer, bland annat Polisen och syftet är att minska användandet av, och tillgången på, dopningsmedel.

Här i Vadstena arbetar tre gym – Hälsohuset, Korpen, Avantii sports club – med metoden och under veckan 41 är det full aktivitet på många av gymmen.

– Vi behöver alla titta på hur vi tillsammans kan få Sverige tryggare – att säga nej till dopning är ett sätt. Tillsammans med gymmen jobbar vi aktivt för att synliggöra antidopningsarbetet genom 100% ren hårdträning, säger Åsa Hörbäck, ANDTS- samordnare i Vadstena kommun.