Vadstena i topp vad gäller lärarbehörighet – igen!

Lärarbehörigheten i Vadstena är högst i landet, enligt en analys från Skolverket. Det är andra året i rad som kommunen hamnar i topp.
93 procent av de anställda lärarna i Vadstena kommun har lärarbehörighet. Det kan jämföras med riksgenomsnittet som är cirka 70 procent. Siffran för Östergötland är 74 procent.
Det visar nya siffror från Skolverket, gjord av fackförbundet Sveriges Lärare. Statistiken visar hur stor andel av anställda lärare som hade lärarbehörighet i oktober 2022.
– Det är glädjande att vi kan vara i topp för andra året i rad i en tid där det är en utmaning att rekrytera inom gruppen lärare, säger bildningschef Johan Wernström.
– Jag är glad över att vi har en låg rörlighet både bland rektorer och lärare, det skapar trygghet och stabilitet i det vi gör. Vi har även  en bra sökbild på utannonserade tjänster hos oss. Det måste betyda något tänker jag, konstaterar Wernström.
Göran Fältgren (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden, kommenterar de nya siffrorna:
– Genom tydliga satsningar har vi i Vadstena skapat utrymme att bygga en “vi-känsla” och en stark delaktighet från förskola till högstadiet. En attraktiv arbetsplats, helt enkelt.