Vadstena kvar i topp bland Sveriges bästa skolkommuner

Fortfarande i topp och bäst i Östergötland! Vadstena kommun hamnar i år på 2:a plats när Lärarförbundet rankar Bästa skolkommun 2021.

Hög andel behöriga lärare

Hög andel barn i förskola och hög andel behöriga lärare gör Vadstena kommun till näst bäst i landet. Lärarförbundet har rankat kommunerna baserat på tio kriterier, där Vadstena har höga placeringar på resurser till undervisningen (9), utbildade lärare (7) och andel barn i förskola (4). Kommunen ligger också relativt högt i andel friska lärare (12) och lärarlöner (23).

– Jag känner mycket mig stolt över den verksamhet som bedrivs i Vadstenas skolor och att vi fortsätter ligga i topp nationellt. Skolan är viktig för politiken och vi kommer att fortsätta arbeta långsiktigt tillsammans med skolledning och förvaltning för att fortsätta vara en attraktiv skolkommun, säger Göran Fältgren som är ordförande för Kultur och utbildningsnämnden i Vadstena.

Placering 2 av 290

Rankningen och index bygger på förbundets egna undersökningar, statistik från SCB och Skolverket. 1 är bästa möjliga placering och 290 är lägsta möjliga.

– Vi är mycket glada och stolta över årets placering och vi kan se att vi tagit stora kliv framåt på några områden sedan förra året, bland annat inom områdena friska lärare och fullföljd gymnasieutbildning, säger Bildningschef Johan Wernström.

Mer om rankingen finns att läsa på Lärarförbundets sida: