Laddstation med närbild på laddare,

Snart tas snabbladdare i drift vid Kungsvalla IP

På Kungsvalla Idrottsplats och turistparkering installeras nu en publik laddstation för elfordon med den första snabbladdaren i Vadstena Kommun.

Det kommer att finnas tillgängligt en DC, (snabbladdare 180 kW), med två ladduttag, som gör det möjligt för elfordon att ladda upp till 80% av batteriets kapacitet på drygt 30 minuter.

Utöver snabbladdaren kommer det även att finnas sex AC-laddare som ger full laddning på bara några timmar.

Ägs av Vadstenabolag

Stationen ägs av Vadstenabolaget RE&GO AB som kommer att driva laddstationen via företagets egenutvecklade plattform.

Vi ser fram emot att göra det utomordentligt enkelt och pålitligt för Vadstenas invånare, besökare och turister att kunna ladda bilen. Vi vill också kunna underlätta för logistikaktörer, som nu ställer om sina fordonsflottor till fossilfritt, att kunna ladda i Vadstena, säger Sofia Hyléen Toresson, vd på RE&GO AB.

Appfri laddning

RE&GO:s laddsystem är kompatibelt med EU:s regelverk, Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR) och uppfyller därmed de nya förordningarna om trygg och funktionell elbilsladdning.

Det betyder att systemet har en appfri laddning och slutanvändaren kan engångsladda utan krav på registrering eller skriftliga avtal.

Betalningen kan ske via en uppkopplad QR-kod och kontaktlös kortbetalning.

Priset för laddning är även tydligt och tillgängligt. Systemet är digitalt uppkopplat vilket innebär att det kan fjärrstyras och dess effekt kan justeras i realtid.

Bidrag från Naturvårdsverket

Satsningen på laddstationen möjliggörs för RE&GO med bidrag från Naturvårdsverket och medfinansiering av EU. Vadstena kommun har skrivit ett nyttjanderättsavtal med företaget för upplåtelse av den aktuella platsen i sex år.

– Vi uppskattar att RE&GO vill investera i att utöka Vadstena Kommuns laddinfrastruktur: Vi behöver flera laddare tillgängliga för våra invånare och turister, så detta är en välkommen satsning, säger Per Hallin på kommunens mark- och exploateringsavdelning.

Laddstationens 22kW laddare är i drift och kan användas redan nu. Stationens snabbladdare planeras vara helt på plats och klar för laddning den 1 juli i sommar.