Göran Fältgren, Johan Wernström och Markus Gustafsson i skolmatsalen.

Göran Fältgren, Johan Wernström och Markus Gustafsson hoppas att många elever nappar på möjligheten att äta frukost på skolan.

Snart erbjuds högstadieelever gratis frukost på skolan

Med start efter påsklovet kommer högstadieelever i Vadstena kommun att erbjudas gratis frukost. ”Vi hoppas att det ska ge en effekt på elevernas lärande och mående”, säger bildningschef Johan Wernström.

Den 8 april dukas det för första gången upp till frukost på Petrus Magniskolan, från 7:45 till 8:10 på morgonen.
– Vi kommer att servera en god och näringsrik frukost, som kan innehålla allt ifrån smoothies till havregrynsgröt, berättar måltidschef Markus Gustafsson.

Satsningen på skolfrukost är ett samarbete mellan skolan och måltidsenheten. Vadstena kommun har stöd från Food for life, pengar som här kommer till användning.
– Vi har valt att rikta en del av dessa medel mot frukostprojektet. Det här handlar om måltidspedagogik för högstadiet, förklarar Markus Gustafsson.

Bättre miljö i klassrum

En orsak till det nya greppet är undersökningen ”Om mig”, som gjordes bland eleverna, och som visade att många ungdomar inte äter frukost alls.
Markus Gustafsson har gjort en omvärldsanalys och tittat på andra kommuner där man erbjuder frukost för högstadieelever:
– Det har visat sig att det blir bättre miljö i klassrummen under förmiddagarna. En annan effekt är att svinnet vid luncherna minskat.

Bildningschef Johan Wernström hoppas att frukostarna ska få effekt på studieresultaten.
– Eleverna får en bra start på dagen, orkar mer, säger han.
Samma förhoppningar har Göran Fältgren (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden, som med spänning ser fram emot hur satsningen ska tas emot.
– Vi har goda erfarenheter av måltidsverksamheten i vår kommun, så detta ska bli spännande att följa, konstaterar han.
Skolfrukosten kommer att pågå året ut, för att sedan utvärderas.