Polisen varnar: Ungdomar utnyttjas i penningtvätt

Risken för att ungdomar ska utnyttjas i penningtvättsbrott ökar. Därför går nu polisen ut med en varning och uppmanar föräldrar till vaksamhet.

Det är kriminella nätverk som använder unga människor som så kallade målvakter för penningtvätt, ofta i samband med bedrägerier mot äldre.

Bedrägerier en av de största inkomstkällorna för de kriminella nätverken. De pengar som dras in går bland annat till vapen, narkotika och lyxkonsumtion.

Kommunpolis Josefin Arvidsson berättar att man från polisens sida ser en ökning av penningtvättsbrott bland unga.
– Det är lätt att man som ung ser att man snabbt och enkelt kan tjäna pengar, men man förstår inte konsekvenserna., säger hon.

– Genom att vi vänder oss med denna informationen till vårdnadshavare hoppas vi kunna minska denna typ av brott, dels genom att uppmärksamma vårdnadshavarna på dessa transaktioner men även att man pratar om detta hemma med sina ungdomar.


Hur går det till?

De kriminella letar ständigt efter personer som lånar ut sina bankkonton för att möjliggöra och underlätta de hänsynslösa bedrägeribrotten skriver polisen.

Efter själva bedrägeriet påbörjas penningtvätten där era ungdomar är i fokus. Klassisk penningtvätt är att ungdomen får in brottsliga pengar på sitt bankkonto via Swish eller banköverföring. Ungdomen uppmanas sedan att ta ut pengarna i bankomat eller swisha/överföra pengarna vidare. Ofta får ungdomen behålla en liten del av pengarna som “tack för hjälpen” eller lockas med dyra märkeskläder eller annat.

Vilka blir konsekvenserna?

  • Ungdomar som är straffmyndiga kan bli dömda för penningtvättsbrott och hamna i belastningsregistret.
  • Ungdomen/vårdnadshavaren riskerar att få betala skadestånd och bli ersättningsskyldig för hela beloppet som kommit in på bankkontot.

Bankerna har metoder för att uppmärksamma misstänkt penningtvätt och det leder ofta till besvärliga konsekvenser som till exempel:

  • Nedstängda bankkonton och svårigheter att öppna nya.
  • Indraget BankID och svårighet att skapa nytt.
  • Inte kunna använda tjänsten Swish.
  • Svårigheter att öppna ett mobilabonnemang eller ta lån framöver.

Hur ska du tänka som förälder?

Om ditt barn/ungdom har ett eget bankkonto, prata om riskerna och uppmana att aldrig tillåta andra att föra över pengar till deras bankkonto för att senare swisha/överföra pengarna till någon annan eller ta ut pengarna ur bankomat.

Om ditt barn/ungdom har blivit tillfrågad att ta emot pengar för att senare skicka vidare eller ta ut pengarna åt någon annan kontakta polisen på 114 14.