Magnus Gustafsson i ett rum med pingisbord på Fritidscsntrum

Magnus Gustafsson är samordnare för Let´s move.

Nytt projekt ska få fler unga i Vadstena att röra på sig

Nu får barn från 10 till 12 år chans att testa olika aktiviteter. Detta när projektet Let’s move drar igång i Vadstena.

Det är Vadstena kommun som, tillsammans med RF-SISU Östergötland, står bakom Let’s move. Detta i samarbete med lokala föreningar.

Upplägget är att barn från 10 till 12 år ska få möjlighet att testa olika fritidssysslor. Varje gång är det samling på Fritidscentrum, där det bjuds på mellanmål, sedan kan aktiviteterna ske i andra lokaler, som sporthallen eller simhallen.
Dock är Lets’ move inte bara inriktat på sport.
– Det kan vara inom idrott, men också inom kultur, förklarar fritidsledaren Magnus Gustafsson, som är samordnare för projektet.
– Det är många undersökningar som visar att dagens unga rör på sig för lite, men barn som sitter hemma tappar också den sociala biten.

Kickoff på sportlovet

Allt börjar med en kickoff under sportlovet, med två heldagar. Därefter kommer Let’s move att äga rum varje onsdag.
Som nämndes är lokala föreningar involverade. Det kommer bland annat att finnas möjlighet att testa handboll, simning, golf och hockey. Vissa veckor kan Fritidscentrum själva stå för aktiviteterna.
Magnus Gustafsson har jobbat hårt med att få lokala föreningar att ställa upp och några har nappat. Han tror emellertid att det kan tillkomma en del efter hand. Och på påsklovet kommer det att bli en till kickoff.
– Då kan vi förhoppningsvis få med några fler.

Känsla av tillhörighet

Det finns, enligt Jocke Bååth från RF-SISU, mycket att vinna med att aktivera både barn och vuxna.
– Att få fler att upptäcka föreningslivet och den härliga “goa” känslan att göra saker tillsammans känns viktigt för oss på RF/SISU. Att som förälder få chansen att se och kanske delta i sitt barns utveckling på fritiden är en lyx, som du kommer minnas länge. Så det är inte bara barnen/ungdomarna som mår bra av detta, gemensamma minnen och gemensamma aktiviteter skapar en härlig känsla av tillhörighet för alla, säger han.

Hanna Wihlborg, kultur- och fritidschef i kommunen, kommenterar:
– Målet är att få fler barn att upptäck nya intressen och de många fina möjligheter som finns för en meningsfull fritid i Vadstena. Tillsammans med RF/SISU och alla föreningar kan vi göra stor skillnad.

Jocke Bååth avslutar:
– Vi hoppas det är många barn och ungdomar som tar chansen nu, men också att det lockar ännu fler att hjälpa till med denna oerhört viktiga insats.