Porträttbild av Jenny Bytander framför Råfhusets trappa.

Ny KF-ordförande: “Jag är tacksam för det förtroende man har gett mig”

 Jenny Bytander (S) är vald till ny ordförande för kommunfullmäktige i Vadstena, ett uppdrag hon ser fram emot med spänd förväntan.

Hon engagerade sig politiskt 2018 och klev inför denna mandatperiod på som ordförande för socialnämnden. Nu får Jenny Bytander ännu en viktig post, när hon blir ordförande för “kommunens riksdag”, kommunfullmäktige.

Hur känns det?

– Jag är tacksam för det förtroende man har gett mig, och ser fram emot kommande uppdrag med en något spänd förväntan. Jag tänker mig att det kommer att kännas verkligt och mer på riktigt vid vårt första sammanträde i januari

Vad krävs av en kommunfullmäktigeordförande?

–  Främst ska en KFO vara påläst och kunna säkerställa att de ärenden som ska behandlas vid sammanträdet är beredda och att beslut inte strider mot lagen.

–  Kommunfullmäktige har ett nära samarbete med kommunstyrelsen som i sin tur leder och samordnar verksamheten – ett snurrande hjul där förvaltningar och nämnder ska arbeta tillsammans. Min personliga reflektion är att KFO’s roll är att se till att det görs utifrån gällande regelverk, med positivt smörjmedel så alla kuggar i hjulet är med.

Detta innebär förstås betydligt mer politiskt arbete för din del?

–  Ja absolut, men det är bara roligt!

Något du vill tillägga?

– Jag vill passa på att tacka alla i vår fantastiska kommun för 2023, och önska alla ett riktigt gott nytt år!