Montage: Porträttbilder på Erik Fernholm och Mia Börjesson samt en bild på den röda länk-bänken

Erik Fernholm och Mia Börjesson föreläser i höst i Vadstena.

Kommunen bjuder på gratis föreläsningar: Psykisk ohälsa i fokus

Psykisk ohälsa ökar i samhället och kan drabba vem som helst. Kommunen bjuder nu in till föreläsningar med fokus på vad vi kan göra för att vi själva och andra ska må bra.

Under hösten uppmärksammar Vadstena kommun särskilt det viktiga och långsiktiga arbetet med social hållbarhet inom Agenda 2030. Som ett led i detta vill vi i Vadstena kommun bjuda in allmänheten till föreläsningar, för att på så sätt sprida kunskap och insikter om vad social hållbarhet är och varför det är så viktigt.

Kostnadsfria föreläsningar

I höst kommer därför Mia Börjesson och Erik Fernholm att komma till Vadstena och hålla öppna, kostnadsfria föreläsningar dit alla är välkomna.

– Social hållbarhet handlar om både individuella och samhälleliga insatser. Det är viktigt att förstå att var och en av oss kan göra skillnad, både för oss själva och för andra. Vi vill med den här satsningen skapa en förståelse för social hållbarhet och sprida en känsla av delaktighet i och ett medmänskligt ansvar för lokalsamhället, säger biträdande kommundirektör Martin Berry.

Mänskliga möten

Satsningen har därför ett fokus på psykisk hälsa, men med inriktning på vad vi kan göra var och en och tillsammans för att alla ska kunna må bra.

Vi tror på vikten av samtal mellan människor. I en värld där sociala medier och digitaliseringen gör att vi umgås mindre med varandra fysiskt och mer via skärmar, tror vi att samtal och mänskliga möten är viktiga för hur vi mår – både som individer och som lokalsamhälle.

– Kommunen vill bidra till att skapa förutsättningar till möten och samtal mellan människor. Att placera ut länk-bänkar och skapa mötesplatser i det offentliga rummet är ett sätt, att stimulera tanken via föreläsningar är ett annat säger han.

Mia Börjesson kommer till Vadstena med föreläsningen ”Hur vi skapar friskfaktorer och bygger psykologiskt immunförsvar” den 5 oktober klockan 18:00. Föreläsningen hålls i Klosterkyrkan och är gratis.

Mia är författare och föreläsare och hon beskriver själv att hon jobbar i ”tillsammansbranschen” och menar att vikänsla är lika viktig som självkänsla.

Prisbelönt föreläsare

Senare under hösten kommer Erik Fernholm att föreläsa vid två tillfällen, den 16 och 29 november. Erik Fernholm är en prisbelönt föreläsare som har en bakgrund inom neuro- och lyckoforskning.

– Vi hoppas att så många som möjligt i Vadstena vill vara en del av den samhällsomställning som målet om en hållbar värld år 2030 innebär. Alla kan bidra på sitt sätt – det är den samlade kraften i att var och en gör någon eller några hållbarhetsförändringar i sitt eget liv som också gör skillnad för lokalsamhället. All medveten förändring börjar med en tanke. Det är därför som kommunen under hösten bjuder in till just tankeväckande hållbarhetsföreläsningar med fokus på individen, säger Martin Berry.

I somras satte kommunen upp sin första länk-bänk som en annan del av arbetet med social hållbarhet. Avsikten med bänken är att uppmärksamma psykisk ohälsa och öppna upp för samtal kring det och hur vi tillsammans kan agera för att alla ska kunna må bättre.
Här kan du läsa mera om den satsningen. Vadstena kommun – Länk-bänk