Förening tilldelas kommunens kulturstipendium 2024

Föreningen Vadstena Folkets park får årets kulturstipendium för sitt sätt att utveckla  den gamla folkparksanläggningen.

Vid dagens sammanträde i kultur- och utbildningsnämnden tillkännagavs att Föreningen Vadstena Folkets park tilldelas kommunens kulturstipendium på 25 000 kronor.

– Juryn har gjort ett bra val, säger kultur- och utbildningsnämndens ordförande Göran Fältgren (S).

–  Folkets Park har en bredd och vitalitet i sitt kultur- och upplevelseutbud som gör den till en väldigt viktig arena i Vadstena. Vi ser också att Folkets Park utvecklats positivt under senare år och på nytt gett liv åt folkrörelseidén.

Ida Olai

Ida Olai

Ida Olai, föreningens ordförande, blev mycket glad när hon fick veta nyheten.
Det känns jätteroligt när man i en grupp och förening blir uppmärksammad på det här sättet.

Hon berättar att det i nuläget är fem personer som är aktiva i föreningen, men att man har totalt cirka 50 medlemmar. Verksamheten innefattar olika evenemang, men man hyr också ut lokalerna och så finns en skulpturpark på området.
–  Om det finns någon som tycker att det verkar kul och vill hjälpa till så är de förstås välkomna!

För föreningen är det mycket välkommet med ett ekonomiskt bidrag.
–  Vi har många lokaler att renovera så pengarna kommer att gå in där. Jag hoppas till exempel att vi ska kunna måla lite grand i sommar.


Motivering:

Vadstena Folketspark stod som många andra folkparker inför stora utmaningar. Med nytänkande, kreativitet, mod och engagemang har föreningen bevarat parken genom att utveckla den. Skulpturpark, upprustade byggnader, skogsskötsel, promenadstig, grillplats, fler arrangemang och fler uthyrningar är några saker man åstadkommit.

Med stor entusiasm, goda samarbeten och många ideella timmar har man skapat ny kultur med skulpturparken, bevarat ett viktigt kulturarv i Folkets park och utvecklat sig som en arena för kulturlivet i Vadstena.

Vadstena Kommun vill med detta stipendium tacka för en viktig kulturinsats och uppmuntra till att fortsätta på den inslagna vägen.

De senaste årens stipendiater

2020 – Anna Gullman
2021 – Göran Ahlberg. Göran Söderström och Axel Unnerbäck uppmärksammades med diplom.
2022 – Iréne Nordh
2023 – Eva Granlund