Lisa Hermansson och Mia Hermansson utanför den menssäkrade toaletten på biblioteket.

Flera verksamheter i Vadstena menssäkrade: “Jättebra gensvar”

Det finns nu gratis och lättillgängliga mensskydd i flera verksamheter i Vadstena kommun. Detta efter ekonomiskt stöd från en stiftelse.

Idén kom från en ung tjej och efter att ha fått pengar från Karin E. Regnstrand stiftelse kunde Vadstena bibliotek och Fritidscentrum i höstas börja erbjuda tjejer gratis bindor och tamponger.
Det kallas menssäkring och innebär inte bara att en toalett utrustas med box, utöver det ska det också finnas vatten, tvål och en papperskorg.

På dörren finns dessutom ett klistermärke med texten “Den här toaletten är menssäkrad”.

– Vi har alltid fått frågan, men har inte alltid haft ett lager. Och så har det förstås funnits de som inte ens vågat fråga, säger fritidsledaren Lisa Hermansson.

Menssäkringen utökades inom kultur- och fritidsverksamheterna, med boxar även i simhallen och på kulturskolan.
– Sedan var det en tonåring som undrade varför vi inte menssäkrade på skolorna också, så då beslutade vi att göra det på Petrus Magniskolan och Katarinaskolan också, berättar biblioteksassistent Mia Hallonsten.

Det var stort intresse, många frågor, både från killar och tjejer när de menssäkrade toaletterna gjordes iordning ute i verksamheterna. Samtidigt delades det ut “goodie-bags” till tjejer.
– Det finns helt klart ett stort behov att prata om mens, säger Lisa.
– Ja, även om det var lite fnittrigt, så var det många som var nyfikna. Vi är glada över att vi fått ett så bra gensvar, säger Mia.
Initiativet har varit uppskattat av både ungdomar och vuxna.

Mia och Lisa skulle förstås önska att fler än en toalett per verksamhet kunde menssäkras.
– Det här i alla fall en bra start! säger Mia Hallonsten.

De påpekar att satsningen är viktig på många sätt. Den faller också under ett flertal punkter i såväl Barnkonventionen som Agenda 2030.