Fasad till byggnaden där VIa finns.

VIA Vadstena huserar i de lokaler där Arbetsmarknadsenheten funnits, på Ingegärd Knutsdotters väg 1.

VIA Vadstena – en ny verksamhet har startat

I går startade VIA Vadstena, en samlad verksamhet bestående av vuxenutbildning, integration och arbetsmarknad.

Den nya verksamheten ska skapa de allra bästa förutsättningar för de tre målgrupperna, som har mycket gemensamt. Målsättningen är att stötta individer och minska hinder så att de kan komma ut i egen försörjning genom jobb eller studier.

När det gäller utbildning samarbetar kommunen främst med Motala när det gäller närområdet, men med många olika utbildningssamordnare nationellt. I integrationsfrågorna är Migrationsverket den viktigaste samarbetspartnern.

Stöd i en trygg miljö

I frågor som rör arbetsmarknaden samarbetar VIA med socialförvaltningens individ- och familjeomsorg, Försäkringskassan, frivården samt Arbetsförmedlingen.
Alla mellan 16-64 år är välkomna. VIA ger stöd genom coachande samtal, guide till det svenska samhället, meningsfulla arbetsuppgifter, arbetsträning, praktik och mycket annat i en trygg miljö.

Lotta Gemfors. Chef för ANE, Arbetsmarknadsenheten, i Vadstena kommun.

Enhetschef Lotta Gemfors.

Invigning planeras

Under tiden på arbetsmarknadsenheten kommer deltagarna att få testa på olika sysslor såsom reparationsuppdrag, markarbete, snickeri, målning, flyttning, service av kommunens bilar, vaktmästaruppdrag, postutdelning, textilarbete och mycket annat.

– Jag är jätteglad att den nya verksamheten nu går igång organisatoriskt, säger enhetschef Lotta Gemfors och fortsätter:

– Fysiskt är tanken att all personal och all verksamhet ska samlas i det vi fram tills nu kallat AME. Lokalerna håller på att ställas iordning och vi fixar en del med färg, golvtvätt och möbler. Efter årsskiftet planerar vi att bjuda in till en invigning!