Vindskydd i börjande träkonstruktion vid skogsbryn

Ett av de vindskydd som skapats av Arknat-projektet.

Studenter ska skapa unikt vindskydd vid Tåkern

Nu kommer Arknat till Vadstena och Tåkern. Ingenjörs- och arkitekturstudenter från hela Skandinavien ska skapa ett unikt designat vindskydd vid den välkända fågelsjön.

Arkitekturfestivalen Arknat har genomförts sedan 2017 och det främsta syftet är att skapa och uppföra ett antal unikt designade vindskydd som sedan placeras ut i svenska naturen. Arknat har med framgång genomförts i Höga kusten och Skåne och nu står Tåkern på tur. Vindskydden tillfaller allmänheten, för alla att kunna ta del av, nyttja och uppleva.

De som ska skapa och bygga dessa kreationer är arkitektur- och ingenjörsstudenter från hela Skandinavien. Studenter ansöker om att få vara med och väljs ut för att skapa en varierad och stimulerande grupp.

– Samtliga studenter får en unik möjlighet att under två veckors tid arbeta med design och praktisk träbyggnation som kommer ge dem ovärderlig erfarenhet för kommande yrkesliv. Vi stärker även sambandet mellan arkitektur och natur där så många som möjligt skall få chans att uppleva kombinationen funktionella och nyskapande vindskydd ihop med sin unika omgivning., berättar Martin Björklund, projektledare för Arknat.

En lådformad träkonstruktion i skogsbrynet

En ytterligare effekt av vindskyddens tillskapande är positiv folkhälsa. Om än i liten skala men dess betydelse är av stor vikt för hälsan.

–  Vara ute i naturen och triggas av stimulerande miljöer får människan att må gott – både i kropp och själ, påpekar Martin Björklund och avslutar:

–  Arknat innebär hårt, intensivt arbete men vi har roligt under tiden och blir som en enda stor familj. Jag personligen ser verkligen fram emot att vistas i Östergötland och få kalla Vadstena med omnejd hem under ett par veckor i augusti. Vad framtidens arkitekter och ingenjörer kommer att skapa omkring Tåkern återstår att se men av erfarenhet vet jag att det blir platser för ro, skydd, inspiration och samvaro.

Två ungdomar mäter virke

Ungdomar från olika delar av Skandinavien kommer att vara med och skapa vindskyddet vid Tåkern.