Illustrationer från lekplatstillverkaren Elverdals förslag till nya lekplatsen i övre Hamnparken.

Vi längtar efter vår nya lekplats!

Ta chansen i sommar och upplev den gamla goa lekplatsen i hamnparken. I höst påbörjas arbetet med den nya fina lekplatsen som ni kan läsa om här nedanför. Den som väntar på något gott…

Så blir den nya lekplatsen i Hamnparken

Det blev lekplatstillverkaren Elverdals som vann konkurrensen om utformningen av lekplatsen i övre Hamnparken i Vadstena. Deras förslag bedömdes på ett fantasifullt och lekfullt sätt bidra till Vadstenas identitet, med en väl anpassad och nedtonad kuliss som tolkar och knyter an till Vadstena slott. Utifrån de teckningar som skickats in av förskolebarn i Vadstena bedömdes Elverdal ha fångat in många av barnens lekfulla och inspirerande idéer i sitt förslag.

Naturligt och historiskt

Lekslottet och övrig lekutrustning är i huvudsak tillverkat av robiniaträ som kommer att ge ett mjukt, nedtonat och naturligt intryck. Förslaget möjliggör för en mångfald av olika typer av lek, både rörelselekar och rollekar som är utmanande för både stora och små barn.

I förslaget finns även flera för platsen lekfullt anpassade detaljer såsom exempelvis de två siluetterna på slottets fasad utformade som Gustav Vasa och Katarina Stenbock med möjlighet för besökaren att fotograferas som dessa båda historiska personerna.

Något för barn i alla åldrar

Utanför vallgraven på ett tillgängligt underlag av konstgräs finns ytterligare lekutrustning för alla åldrar. Ett område för de minsta barnen med en bebisgunga, fjädergungor utformade som hästar, en klätterställning i form av en medeltida vagn och en stor sandlåda med sandhiss och ett tillgänglighetsanpassat lekkök. För de större barnen finns både vanliga sittgungor och en kompisgunga. En stor trähäst finns att rida på, en studsmatta i markhöjd samt ytterligare balanslek i form av snurrbara stolpar.

Publicerad 3 mars, 2022. Uppdaterad 11 maj, 2022.