Peter Karlsson lutar sig mot gammal telefonkiosk, slottet i bakgrunden

Peter Karlsson: Positivt att alla känner alla

POLITIKERPRESENTATIONER
Hur väcktes ditt politiska intresse?

– Ett samhällsengagemang kommer med åren i mitt fall vid 45 årsåldern. Många av mina vänner var engagerade i olika politiska sammanhang vilket verkade mycket intressant. Att kunna vara med att påverka sin hembygd ligger mig varmt om hjärtat.

När och varför blev du engagerad i ditt parti?

– Moderaterna ligger nära mina värderingar med ansvar och frihet. Jag började med lokalpolitiken runt år 2008 i samhällsbyggnadsnämnden för att sedan komma med i kommunfullmäktige. Jag har även varit med i presidiet i socialnämnden vilket var mycket lärorikt att få ta del av människors olika behov och hur vi kan hjälpa till.

– Sedan 2018 har jag varit kommunstyrelsens ordförande vilket är den roligaste och mest stimulerande tiden i mitt liv.

Vilka tycker du är de viktigaste egenskaperna hos en kommunpolitiker?

– Mina tre ledord är: lyhördhet, ärlighet och samarbetsförmåga vilket jag praktiserar varje dag.

Vad är det bästa med Vadstena?

– Vadstena kommuns storlek gör att begreppet ”alla känner alla” stämmer väldigt väl. Detta är positivt, avståndet mellan politik och kommuninvånare är väldigt kort, ett sms eller ett samtal när man möts på gatan. Dessa möte med våra kommuninvånare är det jag uppskattar mest.

– Vi har en lång vårdtradition och vi bryr om varandra, har en medmänsklighet vilket jag både stolt och glad över. Föreningslivet som är otroligt aktivt vilket jag tror är unikt och det skall vi vara rädda om och stimulera. Vår kommun har många företag som skapar sysselsättning både på landsbygden och i tätorten vilket är otroligt viktigt och ger en härlig “Gnosjöanda”

Vad kan bli bättre?

– Vi har det väldigt bra i vår kommun. Vi ska vara rädda om det vi har, vår historia med småstadskänslan och med våra naturtillgångar som Vättern, Tåkern och Omberg. Mycket går naturligtvis att förbättra, anpassa och utveckla men det ska ske klokt och ansvarsfullt.

Vad har du för fritidsintressen, utöver politiken?

– Vara i skogen med mina jakthundar.

Fakta Peter Karlsson

Ålder: 62 år.
Bor: Vadstena.
Familj: Fru, två vuxna söner och ett barnbarn.
Yrke: Före detta lantbrukare och numera kommunstyrelsens ordförande.
Partitillhörighet: Moderaterna.
Uppdrag: Ordförande i kommunstyrelsen och kommunstyrelsens arbetsutskott, samt kommunalråd.