Nu ska julbelysningen lysa upp centrum

Under veckan monteras julbelysningen upp i Vadstena centrum.

Den kommande helgen är det Gammeljul på Vadstena slott och på söndag första advent. Lagom inför detta monteras nu julbelysningen i centrum.

– Vi kommer att ha samma belysning som förra året.  Och det blir, precis som då, också en stor gran och några mindre granar med belysning på Rådhustorget och en gran i Borghamn, berättar Mikael Lilja, mark- och exploateringschef i Vadstena kommun.

Det är som bekant oroliga tider på elmarknaden, med risk för en förvärrad energikris under vintern. Detta inverkar inte på julbelysningen, eftersom kostnaden för denna ligger på en mycket låg nivå.
– Vi har bytt ut all belysning till LED redan för några år sedan. Vi tog hjälp att räkna på förbrukningen och om vi har julbelysning från första advent till tjugondedag Knut så går det åt mellan 1500 och 1700 kilowatt. Det motsvarar vad en normalvilla gör av på en månad, förklarar Mikael Lilja.

Jessica Hallros, VD på Vadstena Turism & Näringsliv, menar att julbelysningen är viktig för stadskärnans attraktionskraft.
– Den höjer mysfaktorn för både Vadstenaborna och våra besökare, konstaterar hon.

Hon berättar också att just belysningen är något som lyfts fram som viktigt vid de samverkansmöten som kommunen haft med näringsidkare och fastighetsägare i centrum.

Julbeysningen på Storgatan består av bågar på väggarna.,

Julbelysningen är viktig för stämningen i centrum.