Nu är det invigt – så ser det nya vindskyddet ut

Det var ett intensivt arbete in i det sista, men i dag var det äntligen dags för final av arkitekturfestivalen Arknat med invigning av tre vindskydd vid Tåkern och Omberg.  

Det är 15 arkitekturstudenter från en rad olika länder som skapat tre unika vindskydd i naturen vid Tåkern och Omberg. Ett av dem finns i Vadstena kommun. Närmare bestämt vid Svälinge, strax intill gångvägen ned mot fågeltornen.

Och det är ett vindskydd som sticker ut. Det vecklar ut sig kring en tall i skogsbrynet och har utsikt över åkermarken intill. Vindskyddet har fått namnet “Solfjädern”.

Tillgänglighetsanpassning

Det var landshövdingen Carl Fredrik Graf som förrättade den officiella invigningen, där han efter ett kort tal fick klippa itu en tallgren, med assistans av Jessica Hallros och Markus Lindberg från Vadstena kommun.
Graf berömde studenterna för deras arbete och betonade att det som återstår att göra är att tillgänglighetsanpassa stigen till vindskyddet, så att det ska kunna utnyttjas av alla.

Martin Björklund, projektledare för Arknat, var oerhört imponerad över hur gruppen, som bestod fem av skandinaviska studenter, lyckats att skapa “Solfjädern”.
– Det är verkligen ett unikt vindskydd som jag inte ens i min vildaste fantasi trodde skulle vara möjligt att göra!

Mycket pusslande

Ida Bak-Jensen fick berätta lite om den vision gruppen haft.
– Vi jobbade mycket utifrån hur det skulle vara att befinna sig inne in vindskyddet.
Det finns många öppningar. Mycket ljus. Du ser trädtopparna, men huvudöppningen är ut mot slätten, där besökarna förhoppningsvis kan få se tranorna dansa.

Hon medger att det var ett tufft jobb, där de mer än en gång tvivlade på att de skulle gå att genomföra.
– Det var mycket pusslande, men jag är glad över resultatet!

Som nämndes invigdes ytterligare två vindskydd under torsdagen. Det ena på Stora Klint, Omberg, det andra vid Naturum i Glänås.

Om Arknat

Sedan 2017 har Arknat genomförts vid sju 7 tillfällen och nu är det Östergötlands tur.

För att möjliggöra projektet har Region Östergötland, Vadstena kommun, Ödeshögs kommun, Sveaskog och Länsstyrelsen gått ihop i ett brett samarbete för att öka friluftslivsmöjligheter i området.

Arknat arrangeras med syfte att öka förståelsen för träbyggnation för framtidens arkitekter och förstärka samspelet mellan arkitektur och natur.

Projektet resulterar i vindskydd som kommer nyttjas och uppskattas samt bidra till ökad utevistelse och folkhälsa.
Arknat har genom åren uppmärksammats internationellt för sitt unika och stimulerande koncept.

Se Arknats hemsida